Крадіжка 1,2 млрд грн VAB-банку: ВАКС відмовив закрити справу

Крадіжка 1,2 млрд грн VAB-банку: ВАКС відмовив закрити справу. Фото:ЕП

ВАКС залишив без задоволення клопотання сторони захисту про закриття кримінального провадження, що стосується отримання банком 1,2 млрд грн кредиту від НБУ.

Про це пише ЦПК.

Крадіжка 1,2 млрд грн VAB-банку: аргументи захисту

Зокрема, одним із аргументів захисту було те, що нібито існує нескасована постанова слідчого про закриття кримінального провадження. У 2019 році тодішній генпрокурор Юрій Луценко вирішив передати справу до Нацполіції, де її закрили. При цьому Нацполіція тоді нібито зовсім випадково втратила частину доказів: 100 томів тієї справи зберігалися у підвалі і були затоплені.

Згодом у Офісі Генпрокурора змінили керівництво. Новий заступник генпрокурора Віталій Касько скасував постанову про закриття справи та передав її до НАБУ. Уже за кілька місяців НАБУ затримало 7 осіб. Захист наполягав на тому, що Касько скасовував постанову про закриття без попередньої перевірки на 87 день замість 20 днів з дня ухвалення постанови. Ще однією підставою для закриття справи, на думку захисту, мало стати те, що після повідомлення про підозру у цій справі нібито закінчився строк розслідування. Йдеться про своєрідне тлумачення «правок Лозового» у об'єднаних провадженнях.

У справі ВіЕйБі банку наразі 8 епізодів, відкритих як до, так і після введення в дію правок. Cудді позицію захисту, схоже, не підтримали. Повний текст буде проголошено 14 лютого.

Кого судять у справі VAB-банку

Зокрема, у справі судитимуть 15 осіб. З-поміж них — експерший заступник голови Нацбанку України Олександр Писарук, який на той момент очолював і досі очолює правління Райффайзен Банку, член ради НБУ Микола Каленський, екскерівниця департаменту банківського нагляду НБУ Алла Шульга. Крім них про підозру було повідомлено ще п'ятьом особам: голові наглядової ради та заступнику голови правління VAB-банку, а також трьом посадовим особам приватних компаній, пов'язаних із власниками банку. НАБУ повідомило їм про підозру ще в листопаді 2019-го і травні 2021 року.

Які деталі справи VAB-банку

VAB-банк 7 жовтня 2014 року оголосив про свої фінансові проблеми. За даними САП і НАБУ, того самого жовтня 2014 року банк звернувся до НБУ з проханням надати стабілізаційний кредит у розмірі 1,2 млрд грн. НБУ надав кредит VAB-банку під заставу нерухомого майна. Однак чомусь це не спрацювало. 21 листопада 2014 року НБУ визнав VAB-банк неплатоспроможним і ввів у банку тимчасову адміністрацію.

На думку НАБУ і САП, це сталося через те, що кредит був розкрадений керівництвом VAB-банку та НБУ. Тодішні співробітники НБУ «закрили очі» на те, що VAB-банк не надав необхідні документи для отримання кредиту. А вартість нерухомого майна «на папері» було завищено у 25 разів. Вона становила 72,62 млн грн, а не 1,8 млрд грн. Сам кредит, узятий на строк 2 роки, так і не було повернуто.

Що відомо про власників VAB-банку

Власником мажоритарного пакету акцій (понад 82%) зазначено українського бізнесмена Олега Бахматюка. Він є власником фінансово-промислової групи UkrLandFarming. За даними Youcontrol, група об’єднує 273 компанії. Зокрема, до неї входить один із найбільших агрохолдингів в Україні «Авангард». Компанії обробляють понад 500 тис. га землі. Також група є одним із найбільших виробників яєць в Україні з обсягом продукції 2 млрд яєць на рік. Група посідає монопольне становище на українському ринку виробництва сухих яєчних продуктів із часткою 88%. Також Бахматюк володіє мережею з 23 елеваторів, які одночасно можуть зберігати 2,6 млн тонн збіжжя.

Натепер Бахматюк перебуває у Відні. ВАКС заочно арештував бізнесмена за підозрою в наданні у 2015 – 2016 роках 722 млн грн неправомірної вигоди ексголові Державної фіскальної служби Роману Насірову.

Інший власник банку – кіпрська Kirkville Management Lmd, якій належать 6% акції.

Що говорить про справу VAB-банку її власник

Бахматюк відкидає всі звинувачення. В інтерв’ю ЕП у січні 2022 року він говорить, що віддав під зобов’язання завод вартістю $20 млн і взяв кредит під особисту поруку. На думку Бахматюка, справа є політичним замовленням ексголови ОП Андрія Богдана.

«Богдан, бачачи мене вперше в житті, припустився надзвичайного хамства в стилі «хто ти такий і що ти тут робиш». Ми посварилися. Я зрозумів, що даремно прийшов на зустріч і нажив ворога», — розповів Бахматюк.





Читати на The Page