Facebook Pixel

Крадіжка 1,2 млрд грн VAB-банку: ВАКС відмовив закрити справу

ВАКС залишив без задоволення клопотання сторони захисту про закриття кримінального провадження, що стосується отримання банком 1,2 млрд грн кредиту від НБУ.

Про це пише ЦПК.

Крадіжка 1,2 млрд грн VAB-банку: аргументи захисту

Зокрема, одним із аргументів захисту було те, що нібито існує нескасована постанова слідчого про закриття кримінального провадження. У 2019 році тодішній генпрокурор Юрій Луценко вирішив передати справу до Нацполіції, де її закрили. При цьому Нацполіція тоді нібито зовсім випадково втратила частину доказів: 100 томів тієї справи зберігалися у підвалі і були затоплені.

Згодом у Офісі Генпрокурора змінили керівництво. Новий заступник генпрокурора Віталій Касько скасував постанову про закриття справи та передав її до НАБУ. Уже за кілька місяців НАБУ затримало 7 осіб. Захист наполягав на тому, що Касько скасовував постанову про закриття без попередньої перевірки на 87 день замість 20 днів з дня ухвалення постанови. Ще однією підставою для закриття справи, на думку захисту, мало стати те, що після повідомлення про підозру у цій справі нібито закінчився строк розслідування. Йдеться про своєрідне тлумачення «правок Лозового» у об'єднаних провадженнях.

У справі ВіЕйБі банку наразі 8 епізодів, відкритих як до, так і після введення в дію правок. Cудді позицію захисту, схоже, не підтримали. Повний текст буде проголошено 14 лютого.

Кого судять у справі VAB-банку

Зокрема, у справі судитимуть 15 осіб. З-поміж них — експерший заступник голови Нацбанку України Олександр Писарук, який на той момент очолював і досі очолює правління Райффайзен Банку, член ради НБУ Микола Каленський, екскерівниця департаменту банківського нагляду НБУ Алла Шульга. Крім них про підозру було повідомлено ще п'ятьом особам: голові наглядової ради та заступнику голови правління VAB-банку, а також трьом посадовим особам приватних компаній, пов'язаних із власниками банку. НАБУ повідомило їм про підозру ще в листопаді 2019-го і травні 2021 року.

Які деталі справи VAB-банку

VAB-банк 7 жовтня 2014 року оголосив про свої фінансові проблеми. За даними САП і НАБУ, того самого жовтня 2014 року банк звернувся до НБУ з проханням надати стабілізаційний кредит у розмірі 1,2 млрд грн. НБУ надав кредит VAB-банку під заставу нерухомого майна. Однак чомусь це не спрацювало. 21 листопада 2014 року НБУ визнав VAB-банк неплатоспроможним і ввів у банку тимчасову адміністрацію.

На думку НАБУ і САП, це сталося через те, що кредит був розкрадений керівництвом VAB-банку та НБУ. Тодішні співробітники НБУ «закрили очі» на те, що VAB-банк не надав необхідні документи для отримання кредиту. А вартість нерухомого майна «на папері» було завищено у 25 разів. Вона становила 72,62 млн грн, а не 1,8 млрд грн. Сам кредит, узятий на строк 2 роки, так і не було повернуто.

Що відомо про власників VAB-банку

Власником мажоритарного пакету акцій (понад 82%) зазначено українського бізнесмена Олега Бахматюка. Він є власником фінансово-промислової групи UkrLandFarming. За даними Youcontrol, група об’єднує 273 компанії. Зокрема, до неї входить один із найбільших агрохолдингів в Україні «Авангард». Компанії обробляють понад 500 тис. га землі. Також група є одним із найбільших виробників яєць в Україні з обсягом продукції 2 млрд яєць на рік. Група посідає монопольне становище на українському ринку виробництва сухих яєчних продуктів із часткою 88%. Також Бахматюк володіє мережею з 23 елеваторів, які одночасно можуть зберігати 2,6 млн тонн збіжжя.

Натепер Бахматюк перебуває у Відні. ВАКС заочно арештував бізнесмена за підозрою в наданні у 2015 – 2016 роках 722 млн грн неправомірної вигоди ексголові Державної фіскальної служби Роману Насірову.

Інший власник банку – кіпрська Kirkville Management Lmd, якій належать 6% акції.

Що говорить про справу VAB-банку її власник

Бахматюк відкидає всі звинувачення. В інтерв’ю ЕП у січні 2022 року він говорить, що віддав під зобов’язання завод вартістю $20 млн і взяв кредит під особисту поруку. На думку Бахматюка, справа є політичним замовленням ексголови ОП Андрія Богдана.

Quote«Богдан, бачачи мене вперше в житті, припустився надзвичайного хамства в стилі «хто ти такий і що ти тут робиш». Ми посварилися. Я зрозумів, що даремно прийшов на зустріч і нажив ворога», — розповів Бахматюк.





Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉