Facebook Pixel

Компанії з іноземним капіталом отримали 189 млрд грн доходу в 2023

Виторг компаній із закордонними інвестиціями, які опублікували фінансову звітність за 2023 рік, досяг 189 мільярдів гривень.

Аналітики Центру досліджень та розробок YouControl проаналізували дані з Єдиного державного реєстру та Агентства з розвитку інфраструктури фондового ринку з метою вивчення впливу іноземних інвестицій на структуру власності українських компаній.

З 24 лютого 2022 року по 30 квітня 2024 року включно 3570 юридичних осіб змінили структуру власності, додавши бенефіціарів/учасників із іноземних країн, та було зареєстровано 2950 нових компаній з іноземним капіталом.

Іноземна інвестиція включає участь іноземних компаній у статутному чи акціонерному капіталі, а також приналежність бенефіціарного власника до іноземної країни за громадянством чи місцем реєстрації. Одна й та компанія може мати кілька представників із різних іноземних юрисдикцій.

Сотня країн-інвесторів в український бізнес

У Єдиному державному реєстрі юридичних та фізичних осіб-підприємців (ЄДР) зареєстровано дані про 2903 компанії з іноземними інвестиціями у Києві. На Львівщині зареєстровано близько 800 організацій. Значна присутність іноземних інвестицій у статутному капіталі також наголошується в Одеській, Київській, Дніпропетровській та Харківській областях.


У секторі оптової та роздрібної торгівлі, ремонту автотранспортних засобів та мотоциклів зареєстровано 44% з усіх досліджуваних компаній. Іноземні інвестори також виявили активність у переробній промисловості, професійній, науковій та технічній діяльності, будівництві, нерухомості, транспортній галузі та сфері інформаційних технологій.

За останні два роки понад 110 країн світу інвестували в українські компанії шляхом придбання часток у їхніх статутних капіталах. Зокрема, у структурі власності 1500 українських компаній зафіксовано інвестиції з Узбекистану. Багато з цих компаній до повномасштабного вторгнення мали інших власників з України, що привело до змін у їх реєстраційних даних, сфері діяльності та назві.

За кількістю компаній з іноземними співвласниками на другому місці знаходиться Туреччина із 623 компаніями, а на третьому – Велика Британія із 619 компаніями.

Протягом повномасштабної війни до структури власників понад 500 українських компаній увійшли представники з Казахстану. Крім того, компанії та фізичні особи з різних офшорних зон, таких як Кіпр (205 компаній), Сейшельські острови (391), Маршаллові острови (111), Беліз (86) та інші, також стали співвласниками українських фірм.

Серед європейських країн найбільша кількість компаній та фізичних осіб, які інвестували в українські компанії, прийшли з Польщі (244) та Німеччини (182).

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉