Facebook Pixel

Що змінив закон про заборону російськомовних книжок

Заборона російськомовних книжок: що змінилося після підписання закону. Обкладинка Олександра Шатова

Заборона російськомовних книжок: що змінилося після підписання закону. Обкладинка Олександра Шатова

«Як ви ставитеся до російськомовних книжок? — запитала психологиня у киянки Олени, яка звернулася до неї по консультацію щодо проблем з її донькою-підліткою. — Вам буде корисно спочатку почитати декілька книжок. Але в Україні, на жаль, немає їх українською. Вони виходили російською у наших видавництвах». Так Олена дізналася про величезний ринок російськомовних книжок, який досі існує в Україні на другому році російського повномасштабного вторгнення.

Закон дозволяє штрафувати продавців російськомовних книжок

23 червня президент Володимир Зеленський після року вагань підписав проєкт Закону 2309-ІХ, що забороняє ввезення та розповсюдження російськомовної літератури. The Page поцікавився, що змінилося на книжковому ринку в Україні після цього кроку.

Головна редакторка сайту про книговидання «Читомо» Оксана Хмельовська каже, що попри війну у низці інтернет-магазинів і в офлайн-книгарнях досі можна було придбати книжки видавців рф.

«Якщо раніше ми могли вірити на слово власникам, які обіцяли зняти з продажу ці видання, то тепер можна звертатися у поліцію. Цей закон дозволяє стягнути штраф з порушників у розмірі двох мінімальних заробітних плат за кожен перший випадок такого розповсюдження. Хоча це досить мало. Гадаю, порушники будуть почуватися безкарними. Ось уже як їх спіймають на гарячому вдруге, то буде більш серйозна сума», — розповіла Хмельовська.

У тексті законопроєкту зазначено, що за кожне наступне порушення передбачений штраф у 10 мінімальних заробітних плат. На червень 2023 року це дорівнює 67 тис. грн.

За словами Хмельовської, імплементувати цей закон має Держкомтелерадіо. На її думку, потрібна нова посада або кілька, щоб службовці мали ресурс втілювати нові положення закону.

В Україні досі легко придбати російськомовні книжки

Рекомендовану літературу, присвячену розладу харчової поведінки у підлітків, киянці Олені було легко знайти у щонайменше десяти інтернет-магазинах. Одна з книжок вийшла друком 2021 року у російському видавництві «Диалектика», що має філію в Україні. Інша видана 2022 році в українському «Видавництві Ростислава Бурлаки». Обидва видавництва спеціалізуються на навчальній та просвітницькій літературі вузьких напрямів, зокрема підлітковій психології.

За тиждень після підписання закону про заборону російськомовних книжок в Україні досі легко купити видання, перекладене мовою країни-агресора. Скрин пошукової сторінки Google

За тиждень після підписання закону про заборону російськомовних книжок в Україні досі легко купити видання, перекладене мовою країни-агресора. Скрин пошукової сторінки Google

Штраф або банкрутство: що робити книгарням з російськомовними виданнями

У «Книжковому домі» на питання журналіста The Page щодо російськомовної літератури зауважили, що в їхньому асортименті також багато українськомовних видань. «Коли з’являться підзаконні акти, будемо дивитися, що робити з російськомовними книжками», — резюмували у «Книжковому домі».

В офіційному магазині «Видавництва Ростислава Бурлаки» — книгарні «У Фрейда» — The Page повідомили, що наразі не розуміють, що робити з російськомовними книжками, придбаними раніше у законний спосіб. «Книги, що залишилися, будуть зняті з продажу, щойно їх куплять. Цей процес поступово відбувається. На сьогодні ми не маємо змоги здати на макулатуру старі книги, оскільки для нас це означатиме банкрутство. Ми не маємо зовнішніх джерел фінансування. Держава не виділяє кошти на нові переклади», — прокоментували «У Фрейда».

У «Видавництві Ростислава Бурлаки» також наголосили, що з 2023 року видають книжки тільки державною: від початку року видали 30 нових книг із психології українською мовою.

На запит The Page в Rozetka відповіли, що маркетплейс наразі посилено займається розробкою та вдосконаленням алгоритмів щодо більш швидкого виявлення книг російських видавництв для подальшого видалення. Вони наголосили, що закон тільки набув чинності, тому треба певний час, щоб вилучити певні книжки.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉