Facebook Pixel

Відродження класики та інтерес до історії: що читають українці у 2023 році

Популярні книжки в Україні у 2022-2023 році: класика, історія, саморозвиток. Фото Depositphotos

Популярні книжки в Україні у 2022-2023 році: класика, історія, саморозвиток. Фото Depositphotos

Книжковий ринок в Україні 2023 року відчуває підйом. Видання українських авторів мають попит за кордоном, а самі українці протягом 2022 року стали активніше купувати книжки. Що читають українці під час війни, розповіли видавці на фестивалі «Книжковий Арсенал».

«Ми багато сперечалися щодо того, чи варто перевидавати українську класику. Були думки, що все це є у вільному доступі в інтернеті, читачі можуть просто завантажити, — розповідає співзасновниця видавництва «Віхола» Ілона Замоцна. — І коли ми видали першу книжку накладом 1500 примірників і фактично за півтора місяця його продали, то були дуже здивовані, що є така потреба в класиці. Ми створили цілу серію, і вона для нас як маркер, що продажі в Україні тримаються».

У цьому розрізі показово, що одне з видавництв — «Рідна мова», — яке з’явилося у 2022 році, уже встигло випустити серію української класики з восьми книжок. А «Тигролови» Івана Багряного у 2022 — 2023 року вийшли друком принаймні в п’яти видавництвах.

Також Замоцна підкреслила, що війна змушує українців звертатися до пошуку власної ідентичності, тому попит мають книжки з української культури та історії. В Yakaboo Publishing на запит The Page підтвердили цей тренд та звернули увагу на зростання інтересу до психологічної, мотиваційної та навчальної літератури. «Наприклад, книжки Дарки Озерної привернули увагу тих, хто шукає способи подолати психологічне напруження під час війни», — зазначили у видавництві.

Засновник «Лабораторії» Антон Мартинов підкреслив, що до минулого року працював із перекладними книжками, а редакції українських авторів у видавництві не було. Проте ситуація на книжковому ринку змусила переформатуватися: тепер «Лабораторія» працює з 20 вітчизняними авторами.

Сталим залишається попит на дитячі книжки. Цей напрям у видавництвах завжди був популярним, але після виїзду за кордон великої кількості дітей варто було очікувати спаду. Проте в Yakaboo Publishing і у «Видавництві Старого Лева» зауважили, що багато дитячих книжок волонтери та різні громади закуповували для відправлення за кордон.

Топ-5 нонфікшн-книжок за кількістю продажів на «Книжковому Арсеналі» 2023 року

1. «Теорії змов» Макс Яковлев

2. «Тіло, секс, шлюб» Ірина Ігнатенко

3. «Позивний для Йова» Олександр Михед

4. «Кухня Терору» Вітольд Шабловський

5. «Війна за реальність» Дмитро Кулеба

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉