Андрій Шевченко очолив Українську асоціацію футболу

Андрій Шевченко очолив Українську асоціацію футболу

Українського футболіста і тренера Андрія Шевченка обрали шостим президентом УАФ на XXVI Конгресі Української асоціації футболу (УАФ) на пʼятирічний термін.

За відповідне рішення проголосували 93 делегати з 94. Сам Шевченко, який є делегатом конгресу, участі в голосуванні не брав.

Першим віцепрезидентом УАФ обрали Павла Бойчука, віцепрезидентами асоціації — Сергія Реброва та Олександра Шевченка. Кількісний склад виконавчого комітету УАФ було вирішено зменшити до 12 членів.

Андрій Шевченко на посаді президента акцентує увагу на таких кроках:

  • прозорості та цифровізації діяльності асоціації;
  • розвитку збірних команд та їх брендів;
  • співпраці з клубами;
  • реформі арбітражу та підготовці фахівців;
  • міжнародній співпраці;
  • використанні футболу для посттравматичного відновлення українців.
«Український футбол має бути масовим і доступним, збірні — гордістю кожного українця, а клуби — сильні та ефективні. Ми плануємо впроваджувати найкращі світові практики для швидкого розвитку українського футболу та використовувати футбол для подолання травм війни. Попереду дуже багато роботи», — говорить Андрій Шевченко.

Що у планах нового президента УАФ

  • створити базу людей, залучених до футболу;
  • зацифрувати всю діяльність асоціації;
  • налагодити співпрацю з командою Міністерства цифрової трансформації України.

Один зі складних викликів — відтік талановитих дітей з України. У промові Шевченко наголосив, що схожа ситуація була в Хорватії у 90-ті — і країна успішно з нею впоралася. Також, за словами новообраного президента УАФ, Звонимир Бобан, який брав участь у створенні програми розвитку футболу у Хорватії, вже підтвердив співпрацю та обмін досвідом.

На Конгресі УАФ був присутній онлайн Йозеф Клімент, радник директора УЄФА з питань національних асоціацій. Загалом у Конгресі взяли участь 94 делегати, які представляють усіх постійних та асоційованих членів УАФ.

Андрій Шевченко очолив Українську асоціацію футболу

Андрій Шевченко очолив Українську асоціацію футболу

Що відомо про Андрія Шевченка

Андрій Шевченко народився 29.09.1976 року – український футболіст і тренер, перший амбасадор UNITED24, володар «Золотого м’яча»–2004, Герой України, нагороджений відзнакою «Національна легенда України», позаштатний радник президента Зеленського.

47-річний Шевченко був єдиним кандидатом на пост президента УАФ, якого висунули на цю посаду усі постійні члени УАФ за місяць до виборів. Після того Шевченко підтвердив, що братиме участь у виборах. Безпосередньо на конгресі за нього проголосували 93 делегати УАФ, проти та утрималися – 0.

На посаді президента УАФ Андрій Шевченко замінить Андрія Павелка, який обіймав посаду з 2015 року. З червня 2023 року Павелко перебуває під вартою без права внесення застави за підозрою у розкраданні коштів.

Перед виборами Шевченко провів кілька зустрічей з членами асоціації у Києві, Львові та Харкові.

Читати на The Page