Facebook Pixel

Плов: ТОП-5 найсмачніших рецептів

Гастро/Їжа

Плов – це найвідоміша страва узбецької кухні, яка дуже популярна в Україні. Ми підготували для вас ТОП-5 найоригінальніших та найсмачніших рецептів плову.

Поради, як варити плов:

  • Для плову найкраще підійде довгозернистий рис.
  • У якості м’яса краще взяти баранину, проте замість неї можна використати свинину або курячі стегна.
  • Щоб плов вийшов смачним, кладіть більше моркви та часнику.
  • Для яскравого кольору плову використовуйте куркуму.

Узбецький плов: рецепт

Інгредієнти для узбецького плову:

  • Яловичина або баранина – 750 г
  • Рис нешліфований – 900 г
  • Цибуля – 600 г
  • Морква – 900 г
  • Рослинна олія – 200 мл
  • Сіль і перець за смаком
  • Спеції за бажанням

Як приготувати узбецький плов

Розігріти олію на сковороді. Обсмажити нарізану цибулю до золотистого кольору. Нарізати м'ясо великими кубиками, додати до олії і смажити, поки м'ясо не підрум'яниться. Моркву нарізати вздовж і додати до м'яса та цибулі. Додаємо в каструлю сіль, перець та спеції. Залити водою, щоб покрити інгредієнти, нагріти до появи бульбашок, потім тушкувати на дуже повільному вогні до готовності моркви та м'яса. Не перемішувати. Промити рис, відцідити воду і викласти його на моркву в плані. Щедро посолити. Залити каструлю окропом так, щоб він ледь покривав рис (приблизно на 2 см). Збільшити вогонь до кипіння, поки вода не википить і рис не звариться до стану аль денте. Зменшіть вогонь до мінімуму, накрийте каструлю кришкою і дайте настоятися на пару 20 хвилин. На дно тарілки викласти рис, потім нарізану моркву та шматочки м'яса.

Плов з грибами: рецепт

Інгредієнти для плову з грибами

  • Рис білий – 350 г
  • Рис червоний – 50 г
  • Гриби – 1 кг
  • Цибуля – 2 шт.
  • Морква – 2 шт.
  • Часник – 1 шт.
  • Лавровий лист
  • Приправа для плову – 1 ст. л.
  • Перець чорний мелений
  • Куркума
  • Паприка
  • Барбарис
  • Сіль за смаком

Як приготувати плов з грибами

Змішати два види рису, ретельно промити і залити окропом. Гриби помити та розрізати на 2-4 частини. Викласти гриби на сковорідку з невеликою кількістю розігрітої олії. Посолити. Цибулю нарізати тонкими півкільцями. Натерти моркву на великій тертці. Посмажити цибулю на олії до золотистого кольору і перекладаємо в окрему ємність, але без олії. У тій же сковороді обсмажити моркву. Гриби готувати доти, доки вони не віддадуть весь сік. Коли рис уже наполовину набух, воду злити та додати туди спеції. Додати овочі та слідом відправити гриби. Додати лавровий лист, у центрі зробити поглиблення та покласти туди часник. В окропі розчинити сіль. Залити водою на 2-3 см вище за рис. Готувати плов 40 хвилин.

Плов з куркою в мультиварці: рецепт

Інгредієнти для плову з куркою в мультиварці

  • Курячі стегна – 2 шт.
  • Рис – 1,5 склянки
  • Морква – 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Олія рослинна – 40 мл
  • Часник – 1 головка
  • Сіль – за смаком
  • Перець – за смаком
  • Приправа для плову – за смаком

Як приготувати плов з куркою в мультиварці

Цибулю ріпчасту очистити, помити та нарізати півкільцями. Моркву очистити, помити та натерти на крупній тертці. Курку помити, розрізати на порційні шматочки. Рис добре промити. У чашу мультиварки налити олію. Викласти та обсмажити м'ясо до золотистого кольору помішуючи близько 7-10 хвилин. Потім додати цибулю і моркву. Обсмажити ще протягом 7-10 хвилин. Посолити, поперчити, додати улюблені спеції. Перемішати. Додати часник. Всипати рис, рівномірно розподілити по всій поверхні. Залити гарячу воду так, щоб вона була вище рису на 1,5-2 см. Встановити програму «Молочні каші/крупи» і готувати плов із куркою в мультиварці 60 хвилин.

Плов з овочами: рецепт

Інгредієнти для плову з овочами

  • Рис пропарений – 1,5-2 склянки
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Кукурудза консервована – 1 банка
  • Олія рослинна – 30-50 г
  • Томатна паста – 1 ст. л.
  • Приправа для плову – 0,5 ч. л.
  • Сіль – 1-2 ч. ложки
  • Дрібка перцю

Як приготувати плов з овочами

Моркву та цибулю ріпчасту очистити, помити. Моркву натерти на крупній тертці. Цибулю порізати кубиками. Розігріти сковороду. Налити 30-50 г рослинної олії. У гарячу олію викласти цибулю та моркву. Тушкувати овочі на середньому вогні, помішуючи, 4-5 хвилин. Закип'ятити чайник. Відкрити баночку солодкої консервованої кукурудзи. У пательню викласти кукурудзу з соком. Посолити, поперчити, додати улюблені спеції. Перемішати та тушкувати 1 хвилину. Додати томатну пасту, перемішати. Тушкувати близько 1 хвилини, при цьому помішуючи. Зверху засипати пропарений рис, розподіляючи його рівномірно по всій площі сковороди. Не перемішуючи рис, все залити окропом прямо з чайника. Води лити стільки, щоб рис був покритий водою і вода була на 1 см вище рівня рису. Дати плову закипіти. Потім накрити сковороду кришкою, зменшити вогонь до найменшого. Готувати близько 30 хвилин.

Плов зі свининою: рецепт

Інгредієнти для плову зі свининою

  • Рис – 200 г
  • Свиняче філе або шия – 300 г
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Часник – 2 зубчики
  • Рослинна олія – 2 ст. л.
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Барбарис – 2 ч. л.
  • Мелений коріандр – 1 ч. л.
  • Чорний мелений перець – 1/4 ч. л.
  • Червоний мелений перець – 1/4 ч. л.
  • Сіль – 1/2 ч. л.

Як приготувати плов зі свининою

Моркву натерти на крупній тертці (так швидше, але бажано моркву для плову нарізати соломкою). М'ясо нарізати невеликими шматочками. Цибулю нарізати кубиками. Часник дрібно порубати. Викласти на розігріту сковороду м'ясо. Смажити на великому вогні, періодично помішуючи до золотистого кольору близько 10 хвилин. До м'яса додати цибулю та моркву. Смажити одну хвилину, періодично помішуючи. Додати в сковороду часник, барбарис, коріандр, перець, сіль. Смажити м'ясо з овочами на середньому вогні, помішуючи ще близько 5 хвилин. Рис промити та додати до м'яса з овочами. Перемішати. Залити водою в такій кількості, щоб вона приблизно на 2 см перевищувала рівень рису з м'ясом. Накрити кришкою і готувати на малому вогні приблизно 30 хвилин, не перемішуючи. Через 20 хвилин додати лавровий лист. Якщо рідина википіла, а рис ще твердий, можна додати ще близько 0,5 склянки гарячої води. Довести плов до готовності під кришкою.

Альтернатива картоплі: чому варто їсти батат Гастро/Їжа

Альтернатива картоплі: чому варто їсти батат

Насіння чіа: суперфуд для схуднення і не тільки Гастро/Їжа

Насіння чіа: суперфуд для схуднення і не тільки

Що таке матча і чим вона корисна Гастро/Їжа

Що таке матча і чим вона корисна