Facebook Pixel

Корпоративні облігації: які переваги та недоліки інвестицій

Корпоративні облігації не гарантуються державою, проте мають вищу дохідність через вищу ставку та частішу виплату купона. Їх найчастіше купують до погашення, тому що ринок розвинутий недостатньо.

Якщо інвестор захоче продати облігацію до погашення, він або вона можуть не знайти покупця. Бізнеси, які випустили облігації, пропонують завчасний викуп, проте з рядом умов. У чому особливості інвестицій у корпоративні облігації, The Page описав у статті «Більше доходу без гарантії держави: як працюють корпоративні облігації в Україні».

Переваги корпоративних облігацій

Більша дохідність

Корпоративні облігації мають вищу дохідність, ніж облігації внутрішньої державної позики. Дохідність ОВДП різниться від 16,80% до 18,60% в гривнях, згідно з результатами аукціону Мінфіну за 9 січня 2023 року. Дохідність корпоративних облігацій завжди має бути вищою за ОВДП, адже вони несуть більший ризик. Ставки за корпоративними облігаціями становлять від 15% до 30%, за даними Cbonds, наданими The Page.

«Універ» торгує корпоративними облігаціями зі ставкою до 28%. «Тобто 28% мінус податок – це приблизно виходить близько 23 річних чистий дохід. Це значно вище, ніж ОВДП під 18%», – каже Козак.

Вища дохідність корпоративних облігацій також досягається внаслідок частішої виплати купона. Купон за ОВДП виплачується раз на рік, за корпоративними – двічі на рік.

Інвестиції в недержавні активи

Частина інвесторів хоче принципово не купувати державні облігації, бо не довіряє державі. «Ми багато разів стикалися з недовірою до держави. Є люди, які вважають бізнес надійнішим за державу», – каже Козак.

Для них є вибір із низки українських компаній, які випускають облігації.

Корпоративні облігації українського бізнесу: які можна придбати

Окрім «Нової пошти», цінні папери розміщують:

  • ТОВ «РУШ» (мережа Eva);
  • «Екса Капітал» (лізинг с/г техніки);
  • Київський асфальтобетонний завод «Столичний»;
  • мережа магазинів «Агромат»;
  • Фармацевтична компанія «Здоров'я»;
  • Фармацевтична фірма «Дарниця»;
  • група «Ковальська».

«Універ» також збирається випустити корпоративні облігації мережі супермаркетів Novus – брокер підписав з компанією угоду про те, що буде розміщувати і продавати цінні папери (андеррайтинг).

Недоліки корпоративних облігацій

Корпоративні облігації менш надійні

Корпоративні облігації випускає бізнес, який хоче залучити кошти на фінансування своєї діяльності. Він відповідає за надійність виплат сам, і якщо збанкрутує і не зможе виплатити суми облігацій та купони, інвестори можуть не отримати нічого.

Інвестбанки перевіряють бізнеси за фінансовим моніторингом, фінансовою звітністю, бізнес-моделлю тощо. Тому якщо інвестиційний банк дорожить своєю репутацією, він не буде продавати «сміттєві облігації».

Корпоративні облігації «Універу», інфографіка надана компанією для The Page.

Корпоративні облігації «Універу», інфографіка надана компанією для The Page.

Щоб заспокоїти інвесторів, бізнеси придумали оферту. Наприклад, умовна компанія «Підприємство А» випустила облігації з терміном на три роки. Клієнти не впевнені, що їхні цінні папери надійні і бізнес буде стабільний.

Тому «Підприємство А» каже, що може викупити ці облігації через рік за номінальною ціною, заплативши купонний дохід. Інвестори заспокоюються, що можуть продати цінні папери, якщо через рік буде гірша економічна ситуація.

Якщо передбачена оферта, розмір купонів оголошується лише на перший рік. Коли інвестори забирають кошти і не погоджуються продовжити утримання облігації, вони не дізнаються змінених умов, а умови можуть бути вигіднішими, наприклад, підвищення купонного доходу за облігаціями.

Корпоративні облігації можна придбати лише через інвестиційні банки

ОВДП доступні в «Дії», проте з корпоративними облігаціями так не вийде. Бізнеси випускають свої цінні папери через інвестиційні банки, які оформлюють угоди, перевіряють компанії і заробляють на цьому – це цілком нормально.

Після пандемії ковіду і повномасштабного вторгнення росії, українські інвестбанки запустили онлайн-кабінети та застосунки для реєстрацій та купівлі цінних паперів, не виходячи з дому.

Проте в інвестиційному банку потрібно зареєструватися і відкрити рахунок, заповнивши анкету. В «Дії» рахунок теж відкриває банк або інвестбанк, але робить це менш помітно для споживача, і дані підтягуються автоматично.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉