Facebook Pixel

Економічне відновлення досягло стагнації, але бізнес і держава зробили усе, що могли – Кузяків

Після літа 2023 року економічне відновлення України досягло стагнації, а його темпи не пришвидшуються. Українська економіка зробила в наявних умовах все, що могла. Проте відновлення стримується безпековими ризиками та скороченням внутрішнього попиту через велику кількість біженців за кордон.

Про це в інтерв’ю The Page розповіла Оксана Кузяків, виконавча директорка Інституту економічних досліджень.

Обсяги ділової активності восени 2023 року порівняно із 2022-м залишалися високими, але перестали зростати. Відновлення досягло стадії стагнації і його темпи не пришвидшуються, згідно із щомісячним опитуванням підприємств Інституту економічних досліджень.

«Все, що можна було зробити в умовах, в яких опинилася Україна, бізнес зробив. Далі це впирається у фактори, де потрібні інші люди», – пояснює Оксана Кузяків.

Інший фактор, який вплинув на скорочення темпів відновлення – скорочення внутрішнього попиту.

«Внутрішній попит був драйвером економічного зростання в Україні весь час, всі роки. Через це у нас реформи, ще щось не відбувалося, а економічне зростання було. Навіть якщо десь поділося 8 млн споживачів, це суттєво, причому це активні групи споживання – це впливає на попит», – розповіла виконавча директорка ІЕД.

Внутрішній попит формував економічне зростання України після падіння у двохтисячних роках завдяки надходженням з-за кордону та «сірій» економіці, за словами експертки. Нині кількість споживачів скоротилася.

Раніше про уповільнення відновлення економіки також писав Forbes Ukraine.

Оксана Кузяків, виконавча директорка Інституту економічних досліджень, досліджує ділову активність та бізнес-клімат в Україні. ІЕД – один з небагатьох незалежних дослідницьких центрів з дослідженнями про економіку, з яких можна сформувати враження про її загальний стан.

The Page поговорив з Оксаною Кузяків про те, як війна вплинула на економіки росії та України, за яких умов українська економіка буде зростати та чому російська виявилася стійкішою за прогнози.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉