Facebook Pixel

Бізнес все менше вірить у швидку перемогу. Дослідження настроїв топ-менеджерів Gradus Research

За рік подвоїлося число керівників бізнесу, які очікують, що активна фаза війни з росією триватиме роками. Більше представників топ-менеджменту побоюються, що війна призведе до кризи, а не до позитивних змін. Про це свідчать результати опитування топ-менеджерів в Україні, яке провело агентство Gradus Research 22 вересня — 5 жовтня 2023 року. Його результати презентувала на КМЕФ CEO компанії Євгенія Близнюк.

За результатами опитування топ-менеджменту середнього і великого українського бізнесу, 66% компаній працює у повному обсязі, як і до війни. Минулого року цей показник був трохи нижчим, зауважила Близнюк. Проте три чверті респондентів повідомили, що середньомісячні доходи їхнього бізнесу зменшилися.

Коли закінчиться війна на думку українського бізнесу

Оптимізм українських топ-менеджерів щодо прогнозів про закінчення війни помітно згас. Якщо у 2022 році 54% очікували закінчення до кінця наступного року, то наразі лише 38% вірять у перемогу протягом року. Також збільшилася частка тих, хто вважає, що активні бойові дії розтягнуться на роки (з 13% у 2022-му до 25% у 2023-му). Серед мігрантів, які відповідали на таке саме питання, ще більше скепсису: 26% впевнені, що війна закінчиться до кінця 2024 року, а 43% — що триватиме ще кілька років.

Крім того, у 2022 році 67% керівників бізнесу вважали, що війна надасть поштовх для розвитку України, а 18% — що принесе кризу. Натепер можливості для зростання під час війни бачить лише половина топ-менеджерів, а фактор кризи і знесилення для країни — 37% опитаних.

«Очікування від держави номер один — це боротьба з корупцією (55% опитаних). Цей запит перевищує запит на обороноспроможність, на захист, на безпеку. В багатьох наших дослідженнях ми бачимо, що це біль номер один. Серед дій для відновлення України також боротьба з корупцією у топі», — прокоментувала Близнюк.

Про які проблеми бізнесу розповідають топ-менеджери у жовтні 2023 року

Більшість підприємств планують бізнес-процеси менше ніж на рік вперед або обмежуються річним плануванням (71%). Лише 5% опитаних можуть собі дозволити дивитися у майбутнє на п’ять років уперед. Більшість у 2024 році бачать можливості для помірного зростання (32%) або хочуть утримати поточні обсяги (34%).

Які основні проблеми бізнесу в Україні

  • не вистачає замовлень: 38%;
  • не вистачає ринків збуту: 30%;
  • не вистачає працівників: 24%;
  • нездатність працювати під час відключень електроенергії: 18%;
  • рівень підготовки працівників не відповідає потребам бізнесу: 16%;
  • не вистачає оплати виконаних замовлень: 15%;
  • проблеми з логістикою 14%.

Які задачі ставить перед собою бізнес, щоб вижити під час війни

Як змінилися виклики українського бізнесу під час війни за рік. Інфографіка Gradus Research

Як змінилися виклики українського бізнесу під час війни за рік. Інфографіка Gradus Research


Подякувати 🎉