Facebook Pixel

Кому підходять інвестиції у корпоративні облігації: інструкція The Page

Корпоративні облігації менш надійні за облігації внутрішньої державної позики, проте можуть підійти більш досвідченим інвесторам. Вони зроблять портфель інвестицій більш різноманітним. Попри війну, інвестиції в Україні можна зробити диверсифікованими – що потрібно знати перед інвестиціями в корпоративні облігації, дізнався The Page.

Яким інвесторам підійдуть корпоративні облігації

Інвесторам, хто уже сформував фінансову подушку та інвестував у більш надійні державні активи.

Облігації внутрішньої державної позики (ОВДП) вважаються найбільш захищеними активами в Україні, як і депозити. До лютого 2022 року Фонд гарантування вкладів фізичних осіб гарантував повернення 600 000 грн фізособі у разі банкрутства банку. Під час воєнного стану ФГВФО гарантує всю суму для фізичних осіб.

Міністерство фінансів також зобов’язано повернути громадянам кошти, які позичає в них через ОВДП. Сума неважлива, від 1000 грн до 100 млн грн, якщо клієнт може довести походження коштів на придбання облігацій.

Інвестувати в активи з більшим ризиком потрібно лише після формування фінансової подушки на випадок скрути та інвестицій у більш надійні активи. Потім можна перейти на корпоративні облігації, адже держава не гарантує повернення вкладів за активом.

Інвесторам, які не довіряють державі.

Частина інвесторів хоче принципово не купувати державні облігації, бо не довіряє державі. «Ми багато разів стикалися з недовірою до держави. Є люди, які вважають бізнес надійнішим за державу», – каже президент інвестиційної компанії «Універ» Козак.

Серед корпоративних облігацій інвестори часто вкладаються в цінні папери «Нової пошти». Їх приваблюють великі масштаби бізнесу, його прибутковість та ініціатива працювати у деокупованих населених пунктах за добу-дві після звільнення, розповів The Page фінансовий аналітик ICU Михайло Демків.

Інвесторам, які шукають активи з більшою дохідністю.

Дохідність ОВДП різниться від 16,80% до 18,60% в гривнях, згідно з результатами аукціону Мінфіну за 9 січня 2023 року. Дохідність корпоративних облігацій завжди має бути вищою за ОВДП, адже вони несуть більший ризик. Ставки за корпоративними облігаціями становлять від 15% до 30%, за даними Cbonds, наданими The Page.

Корпоративні облігації, яку можна купити в «Універі». Інфографіка надана The Page.

Корпоративні облігації, яку можна купити в «Універі». Інфографіка надана The Page.

«Універ» торгує корпоративними облігаціями зі ставкою до 28%. «Тобто 28% мінус податок, це приблизно виходить близько 23 річних чистий дохід. Це значно вище, ніж ОВДП під 18%», – каже Козак.

Quote«Якщо інструмент має бути більш ризикованим, ніж ОВДП, то дохідність має бути більше. Це називається «ОВДП+». Наприклад, «ми розміщуємося як ОВДП +2%/+4%», – розповів The Page фінансовий аналітик ICU Михайло Демків.

Вища дохідність корпоративних облігацій також досягається внаслідок частішої виплати купона. Купон за ОВДП виплачується раз на рік, за корпоративними – двічі на рік.

Які особливості купівлі корпоративних облігацій, як цінні папери відрізняються від ОВДП та які можуть бути «підводні камені», можна прочитати в статті The Page.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉