Facebook Pixel

Вкладники банків-банкрутів отримали від Фонду гарантування понад 500 млн грн виплат у жовтні 2023 року

Вкладники банків-банкрутів отримали від Фонду гарантування понад 500 млн грн виплат у жовтні 2023

Вкладники банків-банкрутів отримали від Фонду гарантування понад 500 млн грн виплат у жовтні 2023

У жовтні 2023 року вкладники банків, що ліквідуються Фондом гарантування вкладів, отримали 503,4 млн грн гарантованого відшкодування за вкладами. Станом на 1 листопада загальна сума виплаченого гарантованого відшкодування за 2023 рік становить майже 2967 млн грн. Про це повідомляє пресслужба ФГВФО.

Quote«Після набуття чинності Закону України №2180-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення стабільності системи гарантування вкладів фізичних осіб» на час дії в Україні воєнного стану та протягом трьох місяців після його скасування чи припинення запроваджено норму про 100% відшкодування коштів за банківськими вкладами. Це означає, що вкладникам банків, відносно яких прийнято рішення про виведення з ринку під час дії цієї норми, Фонд відшкодовує повну суму їх вкладів», — йдеться у повідомленні

Вкладникам банків, які були виведені з ринку у період повномасштабного вторгнення, ФГВФО вже відшкодував близько 90% суми гарантованих виплат, а щодо деяких банків ця сума наближається майже до 100%.

Quote«Нагадаю, за гарантованим відшкодуванням наразі можна звернутися протягом усього періоду ліквідації банку. Для зручності вкладників ми також удосконалюємо механізм дистанційного відшкодування. Раніше отримати його можна було через п’ять банків-агентів, а з початку жовтня – і через додаток «Дія», — говорить заступниця директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Наталія Рудуха.

Зазначимо, станом на початок листопада вкладники отримали дистанційно через банки 26% коштів. Через додаток «Дія» – 5% суми, але послуга поступово набуває популярності.

На 1 листопада 2023 року вкладникам банків, переданих в управління ФГВФО після набрання чинності Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», Фонд виплатив відшкодування на загальну суму 99 769,5 млн грн.

До набрання чинності зазначеного закону ФГВФО виплатив вкладникам відшкодування на загальну суму 4 686,4 млн грн. До 2012 року Фонд лише відшкодовував гарантовану суму вкладникам неплатоспроможних банків, при цьому тимчасову адміністрацію та ліквідацію здійснював НБУ.

Таким чином, з початку заснування ФГВФО сума виплат гарантованого відшкодування склала 104 455,9 млн грн.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉