Facebook Pixel

У Києві суд наклав арешт на офісний центр колишнього банку «Хрещатик»

Голосіївській районной суд м. Києва арештував офісну будівлю банку «Хрещатик» на вул. Прорізній, 8. Офісний центр раніше був проданий Фондом гарантування вкладів на аукціоні. На ліквідатора банку заведена карна справа.

Про це пише Київська міська прокуратура.

У чому Київська прокуратура підозрює ліквідатора банку «Хрещатик»

29 серпня 2019 року Фонд гарантування вкладів провів аукціон з продажу офісного центру площею 7, 5 тис. кв. м на Прорізній, 8 у центрі Києва. Переможець, ПрАТ «Діпробудмашина», купило будівлю за 425 млн грн, або $20 млн за тодішнім курсом. Ця будівля належала банку «Хрещатик», яку він надбав у 2016 році. На думку прокурорів, будівлю було реалізовано з порушенням встановленої законодавством процедури та за заниженою вартістю, внаслідок чого державі завдано збитків на 161 млн грн.

Сам будинок має намір повернути собі ПАТ «Київметробуд». Для цього – хоче відмінити продаж будівлі на аукціоні і навіть іпотечний договір з банком «Хрещатик» 2012 року. Тоді «Київметробуд» узяв кредит під заставу будівлі на Прорізній. Повернути борг не зміг. Тому у 2016-му адмінбудинок перейшов до банку «Хрещатик».Це «Київметробуд» навіть відобразив у річному звіті за 2016 рік.

Представники позивача — «Київметробуду» – свої вимоги щодо повернення будівлі аргументують корпоративним конфліктом 8-річної давнини. Мовляв, директор провернув іпотеку без згоди акціонерів.

«Судячи з того, що ми встигли проаналізувати, Фонд зазначає, що позивач не може оскаржувати результати аукціону. Адже він не був його учасником. ФГВФО лише забезпечував процедуру ліквідації банку «Хрещатик» та продаж його активів. Усі документи вже передані до архівів Нацбанку, у Фонду їх немає. Повноваження Фонду завершились з ліквідацією «Хрещатика». Тому претензій до Фонду гарантування вкладів фізосіб бути не може. Це означає, що у разі задоволення вимог «Київметробуду» Фонд не збирається брати участь у компенсації витрат покупцеві», — зазначає адвокатка і партнерка юридичної компанії ADER HABER Олександра Федотова, що представляє інтереси «Діпробудмашини», передає Цензор.Нет.

Чому зник банк «Хрещатик»

У квітні 2016 року Нацбанк відніс банк «Хрещатик» до категорії неплатоспроможних, а 2 червня того ж року прийняв рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію фінустанови.

Попередньо з нього вивели 2,3 млрд грн шляхом вкладення коштів у «цінні» папери, заявляв у лютому 2019 року Фонд гарантування вкладів. Майже 85% з них виявилися незабезпеченими, і в 91% випадків за операціями стояли пов’язані особи.

Фонд виплатив вкладникам «Хрещатика» 2,8 млрд грн, але продаж активів банку повернув лише 959 млн грн.

У травні цього року Верховний суд підтвердив законність рішення Нацбанку про неплатоспроможність банку «Хрещатик» і скасував рішення судів трьох нижчих інстанцій. Також справу направили на новий розгляд до суду першої інстанції.

Кінцевими власниками «Хрещатика» були Андрій Іванов (37% акцій), Київська держадміністрація (25%), Микола Солдатенко (24%) та кілька міноритарних власників.

19 червня 2020 року Нацбанк відкликав банківську ліцензію та прийняв рішення ліквідувати банк «Хрещатик», повідомили в пресслужбі регулятора.


Подякувати 🎉