Facebook Pixel

Група «Нафтогаз» поглинула ще три облгаза РГК Фірташа

Компанія «Газмережі», що входить до групи «Нафтогаз України», приєднало до себе три облгази АТ «Івано-Франківськгаз», АТ «Хмельницькгаз» і АТ «Миколаївгаз». Останні раніше належали «Регіональній газовій компанії» Дмитра Фірташа.

Про це пише прес-служба «Газмережі».

«Газмережі» обіцяють стабільне газопостачання, відповідальність перед державою та максимізацію комфорту для споживачів.

Quote«Відповідно рестарт роботи АТ «Івано-Франківськгаз», АТ «Хмельницькгаз» і АТ «Миколаївгаз» в складі Групи Нафтогаз закладається на кількох фундаментальних стандартах.Перший: раціоналізація технічної сфери. Це гарантія стабільного газопостачання в усіх сферах – від побутової до критичної. Друге: фінансова дисципліна. Це побудова надійних договірних відносин з партнерами та відповідальність перед країною за експлуатацію державних газорозподільних систем. Третє: прозора комунікація. Це створення максимального комфорту для клієнтів і забезпечення варіативного сервісу» — говориться у прес-релізі «Газмережі.

Раніше 19 липня Група «Нафтогаз» приєднала три газорозподільні підприємства РГК– АТ «Сумигаз», АТ «Вінницягаз» і АТ «Дніпропетровськгаз».

Чому РГК Фірташа припинила обслуговувати абонентів

Кабмін міністрів передав в управління підприємству Групи «Нафтогаз» — «Чорноморнафтогаз» — раніше заарештовані активи операторів газорозподільних систем, зокрема, пакети акцій «Харківгазу» та «Дніпрогазу» в травні 2022 року.

НАК «Нафтогаз України» у вересні 2022 року зареєстрував ТОВ «Газорозподільні мережі України» (Газмережі), основним видом діяльності якого зазначено розподіл газу через місцеві (локальні) трубопроводи. У січні 2023 року «Нафтогаз» почав інтегрувати «Дніпрогаз» і «Харківгаз» у свою структуру, зокрема, через зміну менеджменту. РГК назвав це рейдерським захопленням.

У травні 2023 року СБУ спільно з БЕБ провели обшуки в топменеджерів РГК, ТОВ «ЙЕ Енергія» та облгазів, пов'язаних із Фірташем. За даними БЕБ, топменеджери облгазів, що належать Фірташу, брали участь у розкраданні коштів із комунальних платежів, що призначалися для закупівлі газу. Надалі ці кошти виводилися на підконтрольні підозрюваним фірми та привласнювалися. Збитки, завдані державі за 2016 — 2022 роки, становили понад 18 млрд грн.

Суд обрав п’ятьом керівникам облгазів запобіжний захід у вигляді тримання під вартою або внесення відповідної застави. Зокрема, очільнику АТ «Закарпатгаз» — 169 млн грн, «Львівгаз» — 155 млн грн, «Вінницягаз» — 186 млн грн, «Дніпропетровськгаз» — 160 млн грн і «Хмельницькгаз» — 228 млн грн. 25 травня керівникам АТ «Івано-Франківськгаз» і АТ «Сумигаз» вручили підозри. 15 серпня підозри отримали голови правління АТ «Криворіжгаз», АТ «Волиньгаз» та АТ «Чернігівгаз».

Подякувати 🎉