Facebook Pixel

Гороховський відмовився від позову до Приватбанку

У понеділок, 16 січня, заплановане засідання Господарського суду Києва в справі за позовом Олега Гороховського проти Приватбанку завершилось дуже швидко: суд закрив провадження, оскільки отримав заяву засновника monobank про відмову від позову.

Про це повідомив прессекретар Приватбанку Олег Серга.

На жаль, Олег Гороховський не відповів на запит The Page з проханням прокоментувати ситуацію.

Нагадаємо: Господарський суд Києва мав укотре (після 2019 року) розглянути справу за позовом колишнього топменеджера та співвласника Приватбанку й теперішнього засновника monobank Олега Гороховського проти Міністерства фінансів України, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб і Приватбанку з вимогою визнати недійсним договір купівлі-продажу акцій Приватбанку від 21 грудня 2016 року державі.

Аналогічні позови, ініційовані Ігорем Коломойським і Геннадієм Боголюбовим, також зараз перебувають у провадженні Господарського суду м. Київ.

1 лютого 2023 року Велика Палата Верховного Суду має розглянути також позов іншого колишнього співвласника та голови правління Приватбанку Олександра Дубілета та вирішити, чи застосувати в цій справі положення «антиколомойського закону». Ці висновки матимуть вплив на всі подібні справи, ініційовані колишніми власниками та топменеджерами Приватбанку проти України.

Сьогодні в Господарському суді Києва перебувають понад 40 судових справ за позовами колишніх власників Приватбанку, поданих задля незаконного відновлення їхнього права власності на акції банку.

У грудні 2019 року з позовами до Приватбанку, Мінфіну та ФГВФО звернулися й інші колишні топменеджери Приватбанку, які були міноритарними акціонерами фінустанови: ексглава правління банку Олександр Дубілет (був власником 2,7249% акцій), експерший заступник глави правління Тимур Новіков (1,3625%), експерший заступник глави правління Володимир Яценко (0,3229%), ексзаступниця глави правління Тетяна Гур’єва (0,2422%), ексзаступниця глави правління Людмила Шмальченко (0,1614%). Екстопи банку оскаржували операцію bail-in — примусову конвертацію їхніх депозитів у нові акції банку, які було випущено в грудні 2016 року під час націоналізації Приватбанку, а зрештою з усіма «старими» акціями банку (загалом — 100%) викуплено державою (в особі Мінфіну) за 1 грн.

Подякувати 🎉