Facebook Pixel

Не тільки банківська картка: як навчати дитину поводитись із грошима

Фінансова грамотність: які інструменти допомагають дітям. Фото Depositphotos

Фінансова грамотність: які інструменти допомагають дітям. Фото Depositphotos

Дитячі банківські картки допомагають юним українцям розумітися на тому, як заощаджувати та витрачати гроші. Але платіжна картка — не єдиний інструмент для опанування фінансової грамотності. The Page розповідає про досвід різних країн та інші можливості для здобуття фінансових навичок.

Чи можна платити дитині за навчання та прибирання

«Приват24» пропонує батькам та власникам картки юніора сервіс «Зробив — заробив». За його умовою, батьки виставляють у застосунку певне завдання, наприклад, помити посуд. Коли вони підтверджують факт виконання, дитині на картку «залітають» кошти за виконане завдання.

Проте таке рішення не всі вважають доречним.

«Варто уникати фінансового заохочення дітей до навчання, прибирання, допомоги вдома. Бо це обов’язки дитини. Оплачуючи це, можна сформувати хибне ставлення до своїх обов’язків, яке дитина може перенести у доросле життя», — коментує Леся Войтицька, начальник управління зв’язків із громадськістю та фінансової обізнаності Департаменту комунікацій НБУ.

Застосунки та серіали, що навчають фінансової грамотності

Леся Войтицька рекомендує підліткам встановлювати на телефон застосунок, який допомагає вести бюджет та читати книжки з фінансової грамотності.

Віцепрезидентка роботи з клієнтами Mastercard в Україні та Молдові Анна Онищенко звертає увагу на освітній мінісеріал «Школа платіжної грамотності». Його можна подивитися на YouTube-каналі української міжбанківської Асоціації членів платіжних систем ЄМА. П’ять серій тривалістю по п’ять хвилин розповідають про особливості застосування банківських карток.

Які інструменти фінграмотності непоширені в Україні

Леся Войтицька розповідає, що у деяких країнах банки пропонують карткові продукти, які допомагають дитині побудувати свою кредитну історію. Усі дані за транзакціями записуються та після досягнення дитиною 18-річного віку передаються у кредитне бюро. Це значно підвищує шанси дитини почати доросле життя із кращим кредитним рейтингом.

«У Німеччині, коли народжується дитина, для неї автоматично відкривається банківський рахунок, а коли дитині виповнюється 10 років, у неї з’являється персональний менеджер. Діти у Німеччині не бояться ходити до банків, тож людина на своїй першій роботі не шукає інформацію, як відкрити собі банківський рахунок», — коментує ексголова Ради Національної асоціації банків України Олена Коробкова.

Небанківським інструментом, за допомогою якого можна навчати дитину фінансової грамотності, може стати поліс страхування життя. СЕО «МетЛайф» в Україні Інна Бєлянська наголошує, що укласти договір дитячого страхування можна і в молодшому віці, але для навчання фінансової грамотності варто звертати на нього увагу з 10-12 років. На прикладі дитячого поліса можна навчитися довгострокового планування, управління особистими ризиками, усвідомити потребу у цільових накопиченнях і зрозуміти, як працює складний відсоток.

«Згідно з дослідженням USAID, станом на 2021 рік лише 9% українців користувалися страхуванням. Навряд чи сьогодні їхня частка істотно змінилася. Тому, на жаль, небагато батьків знаються на цьому фінансовому інструменті на такому рівні, щоб навчити дитину», — зауважує Белянська.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉