Facebook Pixel

Неіграшкові гроші: які банківські продукти для дітей пропонують в Україні

Дитячі банківські картки, сервіси та застосунки: що банки пропонують дітям | The Page

Дитячі банківські картки, сервіси та застосунки: що банки пропонують дітям | The Page

Кількість банківських продуктів для дітей в Україні зростає в останні роки. Дитячі банківські картки дозволяють юним українцям вчитися витрачати та заощаджувати гроші, а батькам контролювати ці процеси. Експерти наголошують, що картки — важливий, але не єдиний інструмент для підвищення фінансової грамотності. The Page з’ясував, які послуги для юних клієнтів та їхніх батьків пропонують українські банки у 2023 році.

Чому важливо змалку вчити фінансової грамотності

Перша банківська картка з’явилася у киянки Жені у 9 років. Зараз дівчині 16, і вона власниця двох карток різних банків, які активно використовує для інтернет-замовлень та розрахунків у супермаркетах останні півтора року. Жені подобається, що вона сама може обирати речі серед широкого асортименту онлайн-ритейлу. Але її різний досвід повернення грошей за неякісний товар доводить, що не всі покупки в інтернеті однаково безпечні.

Понад 20% підлітків в Україні стикалися з випадками карткового шахрайства (виманювання персональних даних, фейкові перекази, купівля вигаданих товарів, пропозиція нелегального заробітку за проведення платежів тощо). Про це свідчить опитування підлітків 11-18 років, що провів Нацбанк у травні 2023 року. Більшість із цих підлітків не звернулися до поліції.

Щоб зменшити такі ризики, з дітьми треба говорити про гроші з п’ятирічного віку, впевнена Леся Войтицька, начальник управління зв’язків із громадськістю та фінансової обізнаності Департаменту комунікацій НБУ.

«Батьки мають давати кишенькові гроші дитині та вчити вести свій власний бюджет: записувати витрати та надходження, ставити фінансові цілі та намагатися їх досягти за допомогою заощаджень. Вже у шестирічному віці діти активно можуть займатися благодійністю та навіть відкривати свою власну «справу» — продавати іграшки, якими вже не грають, та книжки, які вже прочитали», — каже Войтицька.

Більш ніж половина підлітків в Україні має банківську картку

58,1% підлітків в Україні мають платіжну картку. Про це свідчать дані опитування щодо фінансової грамотності НБУ. Зазвичай респонденти використовують банківську картку для купівлі у супермаркеті (24,7%), для оплати товарів та послуг в інтернеті (22,7%) та переказів з картки на картку (21,4%). Серед них понад половина сказала, що є активними користувачами онлайн-банкінгу (62,2%), лише 13% не відкрили для себе цю функцію.

Серед підлітків старшого віку більше власників банківських карток. За даними Світового банку, станом на 2021 рік 84% українців віком від 15 років мали банківський рахунок. При цьому ще у 2017-му цей показник становив 63%.

Які банки в Україні випускають дитячі банківські картки

Картку для дітей від 6 років пропонують декілька українських банків:

  • ПриватБанк
  • Ощадбанк
  • Райффайзенбанк
  • Укрсиб
  • Монобанк
  • ГлобусБанк
  • УкргазБанк
  • Банк «Південний»
  • Комерційний індустріальний банк

Основною відмінністю дитячої картки є те, що зазвичай банківський рахунок дитини прив’язаний до рахунку одного з батьків. Можливості використання такої картки: розрахунки у торговельній мережі, інтернет-купівля (музика, ігри, тощо), зняття готівки. У більшості банків юні клієнти можуть завантажити застосунок та отримувати кешбек, як і дорослі користувачі. З 13 років вони можуть додати картки до Apple Pay або Google Pay.

Для батьків передбачені фінансові звіти про дитячі витрати: статистика раз на місяць та пуш-повідомлення у момент сплати. Зазвичай батьки можуть визначати ліміти на витрати.

Дитячі банківські картки оформлюють у відділеннях та онлайн

Діти до 14 років можуть оформити дебетову картку юніора у ПриватБанку тільки у присутності батьків. З 14 років, коли дитина має паспорт, вона сама може це зробити у відділенні. До картки можна завантажити застосунок «Приват24».

«Але там є не всі функції, що доступні дорослим. Тобто дитина не може собі додати іпотеку чи ще щось, проте може відкрити депозит і накопичувати кошти», — прокоментував Антон Дорожан, головний фахівець ПриватБанку з корпоративної соціальної відповідальності.

Глобус-Банк пропонує для дітей віком від 6 до 14 років дебетову картку Debit Mastercard U-card. Вона розрахована на учнів освітніх закладів, підходить для нарахування стипендій, грантів за навчання, грошових призів за участь в олімпіадах тощо.

«Такі картки оформляють майже 80% клієнтів банку, що мають картковий рахунок, і які є батьками підлітків. Це досить зручно, адже дитяча картка прив’язана до батьківської. Наприклад, за потреби батьки можуть контролювати витрати дітей. Це певна фінансова безпека дитини», — каже Анна Довгальська, заступник голови правління ГлобусБанку.

У Монобанку дитячу картку можна замовити онлайн. Необхідно у застосунку батька зробити свайп вниз від балансу картки — «Відкрити картку», подати заявку на відкриття дитячої картки та заповнити анкету. Після надійде посилання, за яким дитині потрібно пройти реєстрацію. Фінальний крок — підтвердження активації картки у застосунку одного з батьків — і дитяча картка готова. Випуск фізичної картки коштує 100 грн. Надсилають її поштою.

В Ощадбанку дитячу картку «Лайк’ю» можна замовити через чат бот. Ця картка випускається як додаткова до карткового рахунку одного з батьків. При цьому на картці одразу встановлений ліміт, але батьки можуть його змінити.

У більшості банків батькам дозволяють визначати ліміти на дитячій картці. Але в Укрсиббанку є найсуворіше обмеження: дітям від 6 до 10 років встановлюється непохитний ліміт до 100 грн на добу. Від 11 років коригування ліміту перекладають на плечі батьків.

Як захистити дитячу картку на випадок втрати

Один із найпоширеніших ризиків, пов’язаний з дитячими картками, — дитина може загубити картку, а шахрай, що знайшов або вкрав її, скористається можливістю сплачувати без введення піну. Запит пін-коду залежить від POS-терміналу та виду платіжної системи. Наприклад, Mastercard запитує пін за оплати від 500 грн, а VISA — від 1500 грн.

У службі підтримки Монобанку пояснили, що єдина можливість запобігти цьому ризику — у налаштуваннях картки заборонити безконтактну оплату. Також потрібно вказати обов’язковий запит пін-коду під час оплати введенням картки у термінал. Але безконтактною оплатою також вважається платіж через Google Pay або Apple Pay. Тож за потреби сплатити щось таким чином потрібно буде розблокувати цю можливість.

Дитячу картку можна оцифрувати, як і звичайну дорослу, та використовувати для оплат не пластик, а смартфон, смартгодинник чи фітнес-браслет. Віцепрезидентка роботи з клієнтами Mastercard в Україні та Молдові Анна Онищенко наголошує, що тренд на NFC-оплату дуже поширений серед молоді. Згідно з європейським дослідженням Mastercard, 42% українських зумерів розраховуються за допомогою смартфонів, а 56% заявляють, що у майбутньому NFC-оплата смартфоном стане для них домінувальною або єдиною формою оплати.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉