Facebook Pixel

Діти хочуть відвертих розмов про гроші: дослідження НБУ про фінансову поведінку підлітків

Фінансова грамотність серед підлітків в Україні у 2023 році. Фото Depositphotos

Фінансова грамотність серед підлітків в Україні у 2023 році. Фото Depositphotos

Серед підлітків 11-18 років 86% вважають, що у школі треба говорити про гроші. При цьому кожна четверта дитина каже, що з нею взагалі не обговорюють фінансові питання. Що саме діти хочуть знати про фінанси, як вони заощаджують і витрачають гроші, розповідає нове дослідження Національного банку України (НБУ).

Підлітки в Україні є активними інтернет-покупцями

У травні 2023 року НБУ вперше провів опитування щодо фінансової грамотності українських підлітків. Дослідження серед дорослих на подібну тему у попередні роки показали, що найменш освіченими з питань фінансів виявилися 18-19-річні.

Наразі більше половини підлітків в Україні мають платіжну картку (58,1%). Приблизно кожен другий використовує банківську картку батьків, а кожен п’ятий надає свою картку іншим. Останнє з погляду регулятора вважається порушенням правил використання картки, адже картки персоналізовані.

За товари та послуги в інтернеті розраховуються 70% підлітків. При цьому лише кожен п’ятий перевіряє безпечність сайту. З фінансовим шахрайством стикалися 20,6% опитаних. Це було пов’язано з фейковими переказами, купівлею вигаданих товарів тощо.

На що заощаджують гроші українські діти під час війни

Третина підлітків веде письмовий облік своїх фінансів, а саме:

  • використовує цифрові застосунки: 21%;
  • паперовий блокнот: 10,3%;
  • табличку Excel: 1%.

Проте 28% опитаних не контролюють свої фінанси жодним чином.

Серед опитаних 60% регулярно заощаджують гроші та стільки ж підлітків роблять перекази на благодійність.

Окреме дослідження НБУ свідчить, що метою заощаджень українських дітей є:

  • благодійність: 51%;
  • власні потреби: 35%;
  • навчання: 8%.

Зараз пріоритети змінилися — до повномасштабного вторгнення діти відкладали гроші на власні потреби (51%), на навчання (28%) та подорожі (7%).

Коли та як починати говорити з дітьми про гроші

Начальник управління зв’язків із громадськістю та фінансової обізнаності Департаменту комунікацій НБУ Леся Войтицька рекомендує починати навчати дітей фінансової грамотності з п’яти років.

З дошкільнятами можна говорити про банкноти, монети та платіжну картку, про те, звідки у батьків з’являються гроші, що їх можна витрачати на продукти, одяг, іграшки, оплату за воду та електрику, а можна й заощаджувати. Варто купити або зробити самостійно скарбничку, щоб дитина могла почати відкладати гроші на свою мрію – іграшку, подорож тощо. Важливо розповідати, що частину грошей можна віддавати на благодійність, а інколи грошей може не вистачати.

Підлітки, що взяли участь у дослідженні, найбільше цікавляться питаннями "Як заробити перші гроші?» (29%) та «Як сформувати власний бюджет?» (21%).

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉