Facebook Pixel

ЕЦБ тисне на Raiffeisen, щоб він швидше вийшов з росії

Європейський центральний банк (ЄБЦ) закликатиме австрійський Raiffeisen Bank International (RBI), найбільший західний банк в росії, зменшити кредитування і платежі за участі рф, щоб банк швидше покинув ринок країни-агресора. Про це пише Reuters з посиланням на повідомлення Raiffeisen Bank.

Як Європейський центральний банк тисне на Raiffeisen, щоб він швидше вийшов з рф

Європейський центральний банк закликатиме RBI скоротити кредити клієнтам у росії до 65% порівняно з 3-м кварталом 2023 року та скоротити міжнародні перекази з росії до 2026-го, повідомили в австрійському банку.

Цей крок, про який RBI має оголосити в найближчим часом, стане ударом для банку, який протистояв тиску від міжнародних регуляторів, що закликали Raiffeisen припинити зв’язки з рф, пише Reuters.

Чи збирається Raiffeisen Bank International виходити з російського ринку

Через понад два роки після повномасштабного вторгнення росії в Україну росіяни все ще можуть відправити євро або долари за кордон через Raiffeisen Bank International, який має близько 2600 корпоративних клієнтів, чотири мільйони власників рахунків і 10 тис. співробітників RBI у росії.

RBI заявляв, що планує відокремити свій російський бізнес, але вже більше двох років ніяких зрушень не було. Банк заявив, що вимоги ЄЦБ можуть ускладнити продаж його російської частки.

Присутність RBI на ринку рф підкреслює глибину відносин між Австрією та росією, які підтримують тісні зв’язки через російські газопроводи та фінанси, а Відень є центром надходження готівки з росії та її колишніх радянських сусідів, пише Reuters.

Більше року тому американський орган із застосування санкцій OFAC почав вивчати російський бізнес Raiffeisen. Тепер до регулятора США приєднався Європейський центральний банк, який почав тиснути на банк.

Quote«Боролися з банком – це знущання США над маленькою нейтральною країною. Raiffeisen є частиною впливової промислової групи, яка підтримує економіку», – кажуть ключові австрійські посадовці.

Нещодавно Австрія тиснула на Україну, щоб вона виключила RBI зі списку «міжнародних спонсорів війни», погрожуючи, що не підтримає санкції Союзу проти рф, якщо Україна цього не зробить.

Водночас Сполучені Штати тиснуть на RBI, щоб він відмовився від планів придбати частку російського олігарха у €1,5 млрд. Raiffeisen планує купити частку у віденській Strabag у компанії, яку вважають контрольованою Олегом Дерипаскою.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉