Facebook Pixel

Голова Центробанку ЄС не підтримує передачу €260 млрд від заморожених активів рф Україні

Голова Європейського центрального банку (ЄБЦ) Крістін Лагард не підтримує пропозицію США передати €260 млрд в борг для України під заставу майбутніх прибутків від заморожених активів рф, оскільки це може порушити міжнародне право. Про це пишe Financial Times.

Quote«Я бачила чотири різні пропозиції, щоб обійти те, що багато юристів – у тому числі в адміністрації США – вважають дуже серйозною юридичною перешкодою, яку можна розглядати як порушення міжнародного правового порядку. Зараз триває робота над пропозиціями», – сказала Крістін Лагард.

За словами Лагард, рухатися від заморожених активів до їхньої конфіскації та розпорядження слід дуже уважно, щоб не порушувати міжнародний порядок.

Що країни G7 вирішили робити із замороженими активами рф

Після дебатів 17 квітня 2024-го, що робити із замороженими активами росії, країни G7 заявили: «Ми підтверджуємо нашу рішучість змусити росію заплатити за шкоду, яку вона завдала Україні. Суверенні активи рф в наших юрисдикціях залишатимуться знерухомленими до того моменту відповідно до наших правових систем».

У G7 зазначили, що зараз працюють над варіантами, як передати знерухомлені російські активи на користь України.

Країни G7 мають різне бачення, що робити із €260 млрд російських активів, які Захід заморозив після початку повномасштабного вторгнення.

США підтримують ідею повністю конфіскувати резерви і передати їх Україні. Водночас європейські чиновники побоюються, що це може порушити міжнародне право та дестабілізувати фінансові ринки.

Країни ЄС хочуть віддати Україні лише прибуток із заморожених російських резервів, а не самі активи.

Канцлер скарбниці Великої Британії Джеремі Гант заявив, що план США є «справді цікавою ідеєю» і що треба бути відкритим до всіх пропозицій щодо використання заморожених активів.

Quote«Позиція Сполученого Королівства завжди полягала в тому, що все має бути в межах міжнародного права», — сказав Гант.

Голова ЄЦБ Крістін Лагард сказала, що є «величезна розбіжність» у розташуванні активів: лише $6 млрд знаходяться у США та понад €200 млрд – в єврозоні. Вона також вказала на слабшу позицію євро в міжнародних фінансах порівняно з доларом.

Quote«Політики ЄС продовжуватимуть досліджувати інші шляхи, але Союз має зосередитися на тому, щоб скоріше погодити вивільнення надприбутків від заморожених активів рф. Це дозволить надати подальшу підтримку до червня, яка дуже потрібна українцям», – заявив комісар ЄС з економіки Паоло Джентілоні.

Міністерка фінансів Литви Гінтаре Скайсте зазначила, що міжнародні правила можна змінити, щоб мати змогу мобілізувати російські активи.

Quote«Правова система – це не щось, що приходить від Бога, тому ми можемо знайти юридично обґрунтовані способи отримати результат, який був би корисним для демократичних країн і суспільства, і не мати правил, які допомагають агресору», – сказала Скайсте.

У США продовжать обговорювати можливі рішення, як передати заморожені активи рф на користь України. Американський чиновник сказав: «Наша мета – щоб серйозні варіанти були на столі до саміту лідерів у червні 2024-го».

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉