Facebook Pixel

Країни G7 вирішують, чи передавати Україні заморожені російські активи

Країни G7 розглядають передачу заморожених російських активів Україні як узаконену відповідь на агресію рф. Питання викликає значні суперечки серед союзників альянсу. Про це пише Financial Times.

Quote«Конфісковані активи рф можна передавати Україні частинами, наприклад, через Світовий банк або ЄБРР. Це розглядають як «аванс» на компенсацію для України, яку росія має буде виплатити за свою агресію згідно з міжнародним правом», – пропонують американські посадовці.

Де знаходяться заморожені російські активи:

  • Близько €260 млрд активів центрального банку москви знаходяться у банках країн G7, ЄС та Австралії (дані Єврокомісії).
  • Близько €210 млрд знаходяться в ЄС, включаючи готівку та урядові облігації у різних валютах.
  • Близько $5 млрд заморожено у США.
  • У Європі найбільша частина активів — близько €191 млрд — зберігається у Euroclear, центральному депозитарії цінних паперів у Бельгії.
  • У Франції заморожено близько €19 млрд.
  • У Німеччині заморожено близько €210 млн.

Які правові підстави для передачі Україні заморожених активів рф:

Активи центральних банків захищені згідно з міжнародним правом; дії, які заперечують цей принцип, можуть мати значні наслідки для фінансової системи.

Адвокати аргументують, що така конфіскація може бути виправдана міжнародним правом як справедлива підстава тиснути на росію для компенсації Україні воєнних збитків.

Філіп Зеліков, колишній високопосадовець США, наводить приклад компенсації, накладеної міжнародним співтовариством після вторгнення Іраку в Кувейт у 1990-му.

Quote«Ми майже два роки вивчали юридичні тонкощі і тепер можемо почати розглядати доступні можливості. Якщо це спрацює, $300 млрд змінить для України хід гри», – зазначив Зеліков.

Натомість професорка міжнародного права Інгрід Брунк стверджує, що така конфіскація не допоможе отримати компенсацію, а призначена лише для тиску на рф, щоб та виконала свої зобов'язання.

Quote«Ця ідея не є розумною. Багато країн отримали збитки через дії, що порушують міжнародне право. Проте вказівок на те, що ми маємо конфісковувати іноземні резерви валюти, немає. Це найсвятіші види активів у світовій фінансовій системі», – зазначає Брунк.

Які альтернативні варіанти для використання російських активів називають G7

Замість прямої конфіскації активів рф ЄС розробляє план вилучення надзвичайних прибутків, які Euroclear отримав за зберігання активів росії. Бельгійська фінкомпанія отримала близько $3 млрд від реінвестування готівки від цінних паперів, які не можуть бути виплачені росії.

Ці пропозиції також викликали суперечки, оскільки деякі країни бояться наслідків навіть такого, більш обмеженого кроку. Чиновники визнали, що активні обговорення в рамках G7 можуть допомогти просунути пропозиції ЄС вперед.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉