Facebook Pixel

ЄС 12 грудня розповість, що робитиме із замороженими російськими активами

Єврокомісія планує оприлюднити план оподаткування прибутку від заморожених російських активів на суму €218 млрд 12 грудня 2023 року. Гроші планують передати на відбудову України. Деякі країни-члени ЄС хочуть уповільнити цей процес. Про це пише Bloomberg.

Quote«У проєкті плану пояснять питання, які турбують держави-члени, і те, що пропозиція ЄС не втручається в національні податки чи інші заходи», – зазначає джерело Bloomberg.

Бельгія, Німеччина, Франція, Італія та Люксембург заявили іншим послам Євросоюзу, що виконавчий орган ЄС повинен більш поступово вирішувати це питання. Проте Єврокомісія заявила, що лідери ЄС доручили виконавчому органу блоку прискорити роботу над пропозицією.

За оцінками, у ЄС перебуває понад €200 млрд санкційних російських активів. Більшість із них знаходяться в бельгійському кліринговому центрі Euroclear. Менші суми знаходяться в інших країнах ЄС.

Санкційні російські активи, заморожені в Euroclear, принесли майже €3 млрд прибутку з моменту їх заморожування до третього кварталу цього року.

Бельгія заявила, що наступного року вона інвестує €1,7 млрд в допомогу Україні з власних внутрішніх податкових надходжень від російських активів.

Президентка Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн спочатку обіцяла вирішити пропозицію на рівні ЄС до літа 2023-го. Але під час візиту до Києва у жовтні 2023-го перенесла рішення до кінця цього року.

12 грудня 2023 року Єврокомісія ухвалить план, після чого лідери ЄС того ж тижня розглянуть його під час саміту в Брюсселі.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉