Facebook Pixel

Фонд держмайна провалив перший аукціон з продажу конфіскованих російських активів: причина

Фонд держмайна України не зміг провести перший аукціон з продажу конфіскованих російських активів. Мова йде про 100% частки в статутному капіталі ТОВ «Інвестагро», що раніше належало росолігарху Михайлу Шелкову.

Про це пише Prozorro.Продажі.

Чому ТОВ «Інвестагро» не був проданий на аукціоні

Причиною стало те – інвестори не захотіли змагатись за актив за пропонованою ціною та не подали заяви на участь в аукціоні.

Нагадаємо, що стартова ціна підприємства становила 55 млн грн. За підсумками 2022 року «Інвест Агро» отримала 3,7 млн грн чистого прибутку, I півріччя 2023 року — 7 млн грн збитку. «Інвестагро» має поточну кредиторську заборгованість 17,2 млн грн. У власності компанії 25 об'єктів нерухомого майна та 12 транспортних засобів. «Інвест Агро» орендує 204 земельні ділянки загальною площею майже 1326 га.

Що далі Фонд Держмайна буде робити з ТОВ «Інвестагро»

Система Prozorro.Продажі автоматично оголосила повторний аукціон з приватизації активу – тепер зі зниженням стартової ціни на 50% (27,5 млн грн). У потенційних покупців є 7 днів, щоб подати заявку на участь.

Як аграрна компанії «Інвестагро» стало власністю Фонду держмайна.

Михайло Шелков є колишнім главою інвестиційного підрозділу державної компанії «Ростех», яка контролювала військових підрядників у росії. Шелков і партнери володіють контрольним пакетом акцій ВСМПО-АВІСМА, найбільшого у світі виробника титану для аерокосмічної галузі. Його підприємства постачають сировину для російської оборонки. У російському списку Forbes він посідає 59 рядок рейтингу зі статками $1,5 млрд.

У 2022 році Михайло Шелков був включений РНБО до санкційного списку. 23 січня 2023 року Вищий антикорупційний суд (ВАКС) конфіскував його українські активи, зокрема, квартири олігарха в Одесі та Нікополі, автомобілі, нерухомість і акції «ВСМПО ТИТАН Україна». 6 лютого ВАКС передав державі агрохолдинг Шелкова «Інвест Агро».


Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉