Facebook Pixel

Як Фонд держмайна оцінює вартість російських активів в Україні

Оцінювання вартості російських активів в Україні — досить тривалий і кропіткий процес, який має вдосталь «підводного каміння». Про це розповів заступник голови Фонду держмайна України Олександр Федоришин у інтерв'ю для The Page.

Після рішення суду існує проміжний етап, коли уряд визначає суб’єкта управління активами. Зазвичай суб’єктом управління є Фонд держмайна. Але є виключення. Так, у справах за участю колишнього Альфа-Банку чи Сбербанку, згідно з законодавством України та вимогами МВФ, суб'єктом управління може бути тільки Мінфін. Деякі об'єкти ще йдуть у Міністерство оборони, каже Федоришин.

«Фонд докладно вивчає, що ми врешті отримали»

Наприклад, стягнули у дохід України чотири компанії російського олігарха Шелкова, одна з яких — Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат; ще одна — TОВ «Інвест Агро», яке ми виставили на приватизацію. 10 серпня, дасть Бог, відбудеться аукціон.

Коли Фонд детально вивчає ту чи іншу фірму, то часто з'ясовує, що отримує «компанію-пустушку», у якій немає коштів на рахунку та є заборгованість перед бюджетом щодо податків і зарплати. Також у компаній можуть бути ще й пакети штучної заборгованості.

Quote«Їх юристи консультують за стандартними моделями, кажуть: давайте укладемо купу контрактів, роздуємо заборгованість перед пов’язаними компаніями, скажімо, за якісь послуги, постачання товарів. І коли Україна отримує контроль над компанією, пов’язана компанія скаже: компанія, яку ви отримали, боргує мені. А Фонд держмайна має виставити актив на приватизацію, і коли це відбувається, інвестор дивиться, що вартість активу 100 одиниць, а вартість розміру зобов’язань — 200», — зазначив Федоришин.

Тож, найімовірніше інвестор не купуватиме собі «більше зобов’язань, ніж активу». Тому завдання Фонду — відпрацьовувати питання так званих технічних або штучних договорів, коли навмисно формується технічна кредиторська історія.

Це може бути пов’язано з договорами іпотеки, вартість якої може складати сотні чи десятки мільйонів доларів. Це стандартна модель, за якою зривалася приватизація в Україні. Заступник голови Фонду держмайна припускає, що українські юристи або зовнішні радники, які обслуговують російських олігархів, застосовують ці «класичні механізми», щоб не допустити майбутнього продажу.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉