Facebook Pixel

Генпрокуратура повідомила про підозру російському олігарху Михайлу Шелкову

Генпрокуратура повідомила про підозру російському олігарху Михайлу Шелкову та його спільнику. Його звинувачують у фінансуванні військ рф, що діють проти України.

Про це пише пресслужба Офісу генпрокурора.

Як Шелков фінансував оборонку рф

За даними слідства, у 2011 році Шелков отримав у власність контрольний пакет акцій найбільшого у світі виробника титану ВСМПО-АВІСМА, що входить до складу російської державної військової корпорації «Ростех». За це Шелков забезпечував титаном російську оборонку.

Для цього наприкінці 2011 року Шелков узяв під контроль «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат», який займався видобутком рідкісних титановмісних копалин на Вовчанському родовищі Дніпропетровської області. До протиправної діяльності він залучив топменеджера російської корпорації, якого призначив на посаду заступника генерального директора гірничо-збагачувального комбінату.

Титанову руду Шелков постачав у росію на замовлення підприємств воєнно-промислового комплексу. З-поміж них – виробники безпілотників «Орлан-10», автоматів АК-12, крилатих ракет «Калібр», бойових літаків МіГ-35 та СУ-35, вертольотів Ка-52.

Що зараз із майном Шелкова в Україні

У 2022 році Михайло Шелков був включений РНБО до санкційного списку. 23 січня 2023 року Вищий антикорупційний суд (ВАКС) конфіскував його українські активи, зокрема, квартири олігарха в Одесі та Нікополі, автомобілі, нерухомість та акції «ВСМПО ТИТАН Україна». 17 травня АРМА перерахувало державі майже 50 млн грн і понад $1 млн, які належали структурам російського олігарха Михайла Шелкова.

Подякувати 🎉