Facebook Pixel

Укренерго отримало від ЄБРР кредит в 150 млн євро на відновлення енергосистеми

Укренерго отримало від ЄБРР кредит в 150 млн євро на відновлення енергосистеми

Укренерго отримало від ЄБРР кредит в 150 млн євро на відновлення енергосистеми

ЄБРР надає кредит під державну гарантію на суму 150 млн євро українському оператору системи передачі електроенергії «Укренерго» у рамках масштабного пакету підтримки енергетичної безпеки України в умовах повномасштабної війни, яку розв’язала росія.

Це фінансування допоможе «Укренерго» забезпечити безперебійне функціонування інфраструктури передачі електроенергії та українських потужностей генерації, у тому числі в секторі ВДЕ, для забезпечення електроенергією української економіки та населення. Кредит буде наданий у рамках загального пакету фінансування ЄБРР, розмір якого вже сягнув 520 млн євро з початку російського вторгнення.

Минулої зими внаслідок російських атак було пошкоджено або знищено близько 50% української системи передачі електроенергії. Хоча ремонтні бригади відновили експлуатаційний стан відповідних об’єктів, з настанням холодів російські атаки продовжуються.

Усі інвестиції ЄБРР в Україні передбачають розподіл ризиків з донорами і партнерами, у даному випадку з Норвегією, яка надає гарантію покриття ризику першої втрати у розмірі до 48% суми кредиту через свій внесок до Спеціального фонду кризового реагування ЄБРР. З початку війни Норвегія надала через ЄБРР понад 350 млн євро донорської підтримки для енергетичного сектору України та інших країн, які зазнали впливу війни.

На додаток до кредиту 150 млн євро від ЄБРР Італія надасть грант на суму близько 10 млн євро. Відповідна окрема угода незабаром буде підписана між «Укренерго» та ЄБРР.

Підписання цього кредиту стало реалізацію попередньої угоди між президенткою ЄБРР Оділь Рено-Басо та прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем, досягнутої у червні на Конференції з відновлення України у Лондоні.

Quote«Ми пишаємося можливістю продовжувати нашу підтримку «Укренерго» у цей важкий час і хотіли б висловити наше найглибше захоплення винятковою працею з забезпечення функціонування енергосистеми в умовах війни після масованих російських атак української енергетичної інфраструктури. Цей новий кредит є частиною комплексного пакету фінансування, який ЄБРР надає з метою підтримки енергетичної безпеки у газовому та електроенергетичному секторах», — сказала президентка Рено-Басо.
Quote«Сьогодні ми підписали з ЄБРР угоду, яка дозволить нам залучити 150 млн євро для підтримки роботи НЕК «Укренерго» в умовах воєнного стану в цей складний опалювальний сезон. Це значний внесок наших партнерів в українську енергетичну безпеку та стабільне енергоживлення українських споживачів. Ми вдячні ЄБРР, особисто президенту Оділь Рено-Басо та всім нашим партнерам за таку підтримку, що дозволяє нам давати гідний опір ворогу на нашому енергетичному фронті», — зазначив прем’єр-міністр Шмигаль.

Також у співпраці з ЄБРР здійснюються проєкти комплексної відбудови та відновлення українських магістральних мереж.

Quote«Підтримка, яку надають наші партнери, допомагає нам бути сильними і стійкими. Від функціонування енергетики залежить виживання всієї країни. Ми вдячні ЄБРР та усім нашим партнерам за їхню довіру та підтримку нашої компанії у цей дуже складний період», — сказав голова правління «Укренерго» Кудрицький.

ЄБРР є найбільшим інституційним інвестором в Україні. Після більш ніж тридцяти років співробітництва з Україною в реалізації проєктів та сприянні реформам банк значно збільшив свою підтримку в умовах війни, зосередившись на енергетичній безпеці, життєво важливій інфраструктурі, продовольчій безпеці, торгівлі та приватному секторі.

У жовтні цього року банк виконав свою обіцянку надати в Україні до 3 млрд євро протягом 2022-23 років. Минулого року обсяг фінансування ЄБРР сягнув 1,7 млрд євро, тоді як цього року він вже наближається до 2 млрд євро.

У листопаді директори банку звернулися до Ради керуючих з проханням ухвалити збільшення капіталу на 4 млрд євро, що дозволить ЄБРР продовжувати значні інвестиції в Україні з подальшим збільшенням обсягів фінансування на етапі повномасштабного відновлення.

Визнаючи, що підтримка України в умовах повномасштабного російського вторгнення має бути найвищим пріоритетом для банку зараз і в майбутньому, але також усвідомлюючи, що при цьому ЄБРР повинен мати можливість продовжувати досягнення своїх стратегічних пріоритетів в усіх інших країнах операцій, керуючі приймуть остаточне рішення щодо пропонованого збільшення капіталу найближчим часом.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉