Facebook Pixel

Сенат США може схвалити закон про конфіскацію активів рф на користь України

Комітет закордонних справ Сенату США схвалив проєкт закону, який допоможе Штатам конфіскувати російські активи та передати їх для відбудови України. Про це пише Reuters.

Quote«Закон має широку підтримку як з боку демократів, так і республіканців у Сенаті та Палаті представників, а також з боку адміністрації Байдена. Якщо ми не надамо Україні необхідної допомоги, ми всі знаємо, що це не закінчиться її перемогою», – сказав сенатор Бен Кардін, голова комітету закордонних справ від Демократичної партії.

20 з 21 члена комітету проголосували за проєкт «Закону про відновлення економічного процвітання та можливостей (REPO) для українців». Єдиний голос «проти» дав сенатор-республіканець Ренд Пол.

Якщо закон пройде голосування у Сенаті та Палаті представників і отримає підпис Байдена, то Вашингтон уперше в історії матиме право на арешт активів центрального банку країни, з якою США не веде війну.

Quote«Очікую, що Сенат, більшість у якому мають демократи, і Палата представників, у якій більшість республіканці, зможуть вирішити розбіжності між двома законопроєктами», – підкреслив Кардін.

Які плани у країн світу на заморожені російські активи

Офіційні особи США та Великої Британії хочуть прискорити арешти конфіскованих російських активів і сподіваються, що лідери G7 сприятимуть цьому під час зустрічі наприкінці лютого 2024-го;

Лідери G7 стверджують, що за міжнародним правом росія зобов’язана припинити війну та заплатити за збитки від її агресії, які, за даними Світового банку, уже перевищують $400 млрд.

Високопосадовці ЄС мають сумніви, що активи російського центробанку, заморожені в Європі, будуть конфісковані, попри всі дискусії щодо законності такого кроку у G7.

Європейські чиновники стурбовані не тільки законністю такої конфіскації, а й наслідками цього для євро. Інвестори можуть вийти з активів у євро через занепокоєння, що їхні гроші одного дня теж можуть конфіскувати.

москва у відповідь обіцяє конфіскувати західні активи в росії, які оцінюються у близько $288 млрд.

Нагадаємо, ЄС, США, Японія та Канада заморозили близько $300 млрд активів російського центрального банку у 2022-му. Близько $5-6 млрд зберігається у США. Ще частина зберігається в Європі, і більша частина з них – у центральному депозитарії цінних паперів Euroclear у Бельгії.

Подякувати 🎉