Facebook Pixel

Адміністрація Байдена підтримує арешт $300 млрд активів рф

Адміністрація президента США Джо Байдена підтримує законопроєкт про конфіскацію $300 млрд заморожених активів рф, щоб передати їх на відбудову України. Про це пише Bloomberg.

Quote«Законопроєкт надасть виконавчій владі США повноваження, необхідні для конфіскації російських активів на користь України», – йдеться в меморандумі Ради нацбезпеки США.

Байден підтримує конфіскацію активів рф, оскільки республіканці в Конгресі США заблокували понад $60 млрд фінансування для України через велике фінансове навантаження на Штати, тоді як в Україні не йде активний контрнаступ. Білий дім прагне залучити підтримку в Конгресі для подальшого фінансування України.

У Білому домі занепокоєні, що цей крок може заплямувати репутацію фінансової системи США. Адміністрація Байдена також хоче узгодити цей крок із країнами G7, особливо з ЄС, де зберігається близько $200 млрд заморожених російських активів.

Quote«Рада нацбезпеки США підтримує владу, яка намагається допомогти змусити росію заплатити за збитки від війни. За оцінками Світового банку, відновлення України може коштувати близько $411 млрд», – повідомив Bloomberg високопосадовець адміністрації США.

Як у ЄС ставляться до конфіскації російських активів

Європейський Союз розглядає можливість введення податку на прибуток від заморожених активів центробанку росії. З них близько $190 млрд зберігаються у бельгійській фінкомпанії Euroclear. Кілька держав-членів, зокрема Німеччина та Франція, а також Європейський центробанк, стурбовані потенційним ефектом цього кроку на стабільність єврозони та тим, що москва може у відповідь конфіскувати кошти, заблоковані в росії.

За словами джерела Bloomberg, цю тему мають порушити на зустрічі G7 у лютому 2024 року.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉