Facebook Pixel

Бельгія підтримає конфіскацію заморожених €280 млрд рф, якщо з’явиться механізм їх передачі Україні

Бельгія підтримує ідею конфіскації заморожених активів російського центрального банку на суму €280 млрд, проте вона наполягає на необхідності розробити чіткий механізм для цього процесу.

Про це повідомив Reuters з посиланням на інтервʼю прем'єр-міністра Бельгії Александра Де Кроо.

Прем'єр повідомив у Давосі, що Бельгія готова до дискусії про те, що робити з відсотками від заморожених російських активів і з самими активами.

Quote«Ми не говоримо «ні» конфіскації активів. Але нам потрібно опрацювати механізм. Наприклад, їх можна використовувати як заставу для залучення коштів для України», — зазначив він.

За словами Де Кроо, наявний ризик полягає в тому, що фінансову стабільність може порушити практика центральних банків розміщувати свої активи один в одного.

Quote«Ми відкриті для подальшого обговорення та готові брати участь у розв'язанні питання щодо пошуку правової основи для цих переказів в Україну, при цьому необхідно уникнути дестабілізації світової фінансової системи», — наголосив прем'єр Бельгії.

Значна частка активів — переважно цінні папери, в які інвестував російський центральний банк, — заморожена в депозитарії Euroclear, розташованому в Брюсселі.

Де Кроо пояснив, що деякі з цих цінних паперів мають термін погашення і конвертуються в готівку, підлягаючи оподаткуванню за ставкою 25%.

Quote«Якщо є якийсь оподатковуваний дохід, ми ізолюємо його, щоб він міг піти в Україну», — наголосив бельгійський прем'єр.

Де Кроо додав, що податок на заморожені активи у 2023 році становив близько 1,3 млрд євро, а у 2024 році — близько 1,7 млрд євро.

Передача Україні російських активів

Раніше стало відомо, що США запропонували країнам «Великої сімки» конфіскувати $300 млрд заморожених російських активів на користь України. Відповідний план хочуть погодити до другої річниці вторгнення Росії в Україну.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль 3 січня заявив, що Сполучені Штати, Євросоюз та інші країни наблизилися до вирішення питання про направлення заморожених на Заході активів росії на відновлення України.

Раніше The Page повідомляв, що США та інші країни G7 розглядають можливість конфіскації активів центробанку рф на користь України на тлі проблем з погодженням західної допомоги Києву. Дебати навколо грошей для України та міграційної політики вже призвели до конфлікту всередині Демократичної партії.

Подякувати 🎉