Facebook Pixel

США пропонують направити кошти для України від заморожених активів рф на облігації чи позики

США пропонують країнам G7 збільшити доходи від заморожених російських активів, які отримуватиме Україна, через облігації або позики. Про це пише Financial Times.

На що країни Заходу планують спрямувати доходи від заморожених активів рф

Країни G7 мають різні погляди на те, що робити з російськими активами вартістю €260 млрд, які Захід заморозив після початку повномасштабного вторгнення.

У США підтримують ідею повністю конфіскувати російські резерви і передати їх Україні. Водночас європейські чиновники вважають, що це може порушити міжнародне право та дестабілізувати фінансові ринки. У ЄС хочуть віддати Україні лише прибуток від активів рф.

Передача коштів від заморожених активів стала ще актуальнішою, коли війна триває вже третій рік, а $60 млрд від США для України застрягли в Конгресі і Штати не мають запасного плану допомоги.

Quote«Зараз нам слід вивчити всі можливі шляхи, щоб максимізувати цінність знерухомлених резервів для України. Ми не можемо чекати вічно, ми це знаємо», – заявив Даліп Сінгх, заступник радника президента США з нацбезпеки.

Сінгх сказав, що США пропонують збільшити «поточну вартість майбутнього потоку відсотків на заморожені активи через облігації або позики».

Європейці готові перераховувати Україні відсотки з резервів раз на два роки. Проте, за словами Сінгха, є способи «збільшити вартість цього доходу з часом».

Quote«Замість того, щоб просто перераховувати річний прибуток із резервів, можливо перетворити це на 10-річний або 30-річний прибуток. Поточна вартість цих прибутків – дуже велика сума», – сказав Даліп Сінгх.

Цю пропозицію мають обговорити міністри фінансів G7 на зустрічах Світового банку та МВФ у Вашингтоні наступного тижня. Рішення з цього питання США хочуть ухвалити на щорічному саміті лідерів G7 у червні 2024-го.

Відповідно до плану ЄС, який ще мають ухвалити 27 держав-членів Блоку, більшу частину майбутніх прибутків від заморожених активів мають використати на закупівлю зброї для України, тоді як решта піде на відбудову.

За пропозицією США, можливим компромісом було б використати частину прибутку на закупівлю зброї та реконструкцію, а частину – на повернення боргів.

Європейський чиновник сказав, що облігації можуть принести від €30-40 млрд протягом наступних 10 років і від €50-60 млрд протягом наступних 15-20 років, враховуючи передбачувані прибутки від російських фондів у депозитарії Euroclear, де зберігається найбільше активів рф. Однак це сильно залежить від майбутніх процентних ставок.

Різні підходи країн Заходу до того, як використовувати заморожені активи, мають значення для майбутніх переговорів України щодо реструктуризації боргів перед приватними кредиторами у 2024-му. Це частина плану МВФ закрити діри у плані фінансування України на суму понад $120 млрд протягом наступних років.

Quote«Західні партнери повинні працювати з Україною над реструктуризацією приватного та державного боргу. Розкриття вартості російських активів посилить ці зусилля, а не замінить їх», – сказав Сінгх.
Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉