Facebook Pixel

Власники українських бондів можуть створити комітет з реструктуризації боргу

Деякі власники міжнародних облігацій України ведуть переговори про створення комітету кредиторів перед можливою реструктуризацією боргу. Заморожування виплат за облігаціями з 2022-го має закінчитися у вересні 2024-го. Про це пише Bloomberg.

Quote«Великі власники облігацій можуть прискорити переговори про створення такої групи після зборів МВФ у квітні 2024-го. Тиск часу посилюється, оскільки заморожування виплат облігацій, які надали Україні в 2022-му, має закінчитися у вересні», – повідомляють джерела Bloomberg.

Яка ситуація з погашенням міжнародних бондів України

Виплати за непогашеними міжнародними облігаціями на $20 млрд Україна припинила у 2022-му після повномасштабного вторгнення за угодою з власниками облігацій.

Зараз уряд України намагається підтримувати хороші стосунки зі світовими інвесторами, частково через надію отримати допомогу у фінансуванні відновлення країни після закінчення війни, пише Bloomberg.

У січні 2024-го Юрій Буца, уповноважений уряду України з питань управління держборгом, заявив, що в найближчі місяці країна має отримати додаткові аргументи для переговорів з власниками єврооблігацій. За його словами, Україна сподівається досягти угоди до вересня 2024-го.

У 2023 році ВВП України зріс на 5,3%. У МВФ прогнозують, що у 2024-му зростання українського ВПП сповільниться до 3-4%. Облігації України, прив’язані до ВВП, виплати за якими залежать від економічного зростання, 8 квітня 2024-го торгувалися на рівні 55,35 центів за долар, майже найвищого рівня з початку вторгнення росії.

Водночас 8 квітня 2024 року доларові бонди України з погашенням у 2041-му (найдовший термін погашення) продовжили падіння на шостий день і торгувалися нижче 55 центів, тоді як поглинаючі банкноти з погашенням у 2034-му торгуються дещо вище, понад 28 центів.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉