Facebook Pixel

Що вплинуло на зростання реального ВВП України на 5,3% у 2023

У 2023 році реальний ВВП України зріс на 5,3% після падіння на 28,8% після початку повномасштабного вторгнення. Як українська економіка відновлюється під час війни, розповіли у НБУ, проаналізувавши дані Держстату.

Що впливало на стан української економіки протягом 2023

Обстріли енергетичної інфраструктури на початку 2023

Упродовж 2023-го повномасштабна війна тривала, Україна зазнавала ще більших втрат і руйнувань. Зокрема, на початку минулого року росія активно обстрілювала енергетичну інфраструктуру, що призвело до дефіциту електроенергії.

Водночас з другої половини лютого 2023-го ситуація в енергетиці стабілізувалася. Це разом із високою адаптивністю бізнесу та населення, а також м'якою фіскальною політикою привело до скорочення падіння ВВП у 1 кварталі 2023-го до 10,3% порівняно з 30,6% у 4 кварталі 2022 року, а надалі – зростання ВВП.

Руйнування Каховської ГЕС у червні 2023

У червні 2023-го росіяни зруйнували Каховську ГЕС, що призвело до затоплення значних територій та перебоїв з водопостачанням у південних регіонах.

Ведення бізнесу в умовах війни

Помітний негативний вплив упродовж року мало також зупинення діяльності бізнесу на час повітряних тривог. Проте, попри усі виклики війни, з 2 кварталу 2023 року реальний ВВП повернувся до зростання.

Україна збільшила споживання у 2023

Рекордні бюджетні витрати на оборону та безпеку зумовили подальше збільшення ролі держсектору в економіці.

Споживання держсектору зросло на 9%, а його частка у ВВП за два роки більш ніж подвоїлася (у 2023-му сягнула майже 42% порівняно з близько 18% у 2021-му).

Приватне споживання зросло на 6,1% завдяки зростанню доходів населення, в тому числі зарплат у приватному секторі економіки.

Водночас чисельність вимушених мігрантів за кордоном надалі збільшувалася, що обмежувало відновлення споживчого попиту.

Відновлення інвестицій у 2023

Значні видатки держбюджету насамперед вплинули на стрімке зростання інвестицій.

У приватному секторі інвестиційна активність також пожвавилась на тлі поліпшення фінансових результатів.

Бізнес, зокрема, інвестував у розбудову логістики, відновлення енергетики, засоби автономного енергозабезпечення тощо.

Скорочення експорту сповільнилося, а імпорт почав зростати

Обмеження в роботі, а далі й зупинення «зернового коридору» через дії росіян, а також ризики для роботи чорноморських портів стримували експортні постачання.

Водночас активно розбудовувались альтернативні експортні маршрути, зокрема через дунайські порти, а з середини року за вагомої підтримки ЗСУ та міжнародних партнерів запрацював новий морський коридор. Показники його роботи вже в грудні перевищили потужності «зернового коридору».

  • Скорочення експорту помітно сповільнилося – до 5,4%;
  • Імпорт збільшився на 8,5%;
  • Від'ємний внесок чистого експорту в зміну реального ВВП зберігався (становив 6,3 в. п.), хоча й зменшився порівняно з 2022-м.

Показники більшості секторів у 2023 поліпшилися

Найсуттєвіше зростання валової доданої вартості (ВДВ) відбулося в секторі будівництва. Хоча низька база порівняння після значного спаду відіграла велику роль, зростання в цьому секторі підтримували, зокрема, витрати бюджету на відновлення зруйнованої інфраструктури.

Другий рік поспіль зростала ВДВ сектору держуправління та оборони. За два роки ВДВ цього виду діяльності збільшилася на більш ніж 46%, а його частка збільшилася з близько 6% у 2021-му до 22% у 2023 році.

Відновилося зростання ВДВ охорони здоров'я через високу потребу в медпослугах під час війни.

Значні оборонні замовлення, переробка високих врожаїв і відновлення внутрішнього попиту вплинули на зростання переробної промисловості.

Збільшення ВДВ у ІТ-галузі відновилося після минулорічного падіння – загалом темпи зростання цієї галузі були третіми за розміром (після будівництва та переробної промисловості). Це, зокрема, можна пояснити оборонними потребами та розвитком державних електронних послуг.

Надсприятливі погодні умови зумовили рекордну врожайність більшості сільськогосподарських культур. У результаті ВДВ сільського господарства повернулася до зростання.

Розбудова альтернативних експортних шляхів сприяла відновленню транспортної галузі та разом із пожвавленням споживчого попиту підтримала зростання сектору торгівлі.

Збільшення приватного споживання також підтримало низку секторів послуг, зокрема готельний та ресторанний бізнес.

Водночас скорочувалася ВДВ секторів мистецтва та відпочинку, а також професійної технічної діяльності.

Скоротилася і ВДВ фінансового сектору, що, зокрема, можна пояснити зменшенням кількості фінансових посередників небанківського сектору.

Зниження кількості споживачів освітніх послуг та стримане державне фінансування освіти зумовило подальший спад ВДВ цієї галузі.

Тривало й падіння в енергетиці та добувній промисловості через менші можливості генерації електроенергії та добування металевих руд через обмежені експортні можливості.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉