Facebook Pixel

2024 рік буде стабільнішим через передбачувану міжнародну допомогу та збільшення експорту – Ваврищук

Два основні фактори принесуть більшу стабільність економіці України у 2024 році: очікування мінімум $30 млрд міжнародної фінансової допомоги та збільшення експорту зерновим коридором без росії.

При цьому навіть більша інфляція, до 10%, не несе небезпеку для економіки. Вона буде лише тимчасовим явищем і немає ризиків, що вона вийде з-під контролю.

Таку думку висловив голова департаменту макроекономічних досліджень ICU Віталій Ваврищук в інтерв’ю The Page.

Quote«Але при цьому ми вже повинні розуміти — це чітко розуміє і уряд, і Національний банк — зараз ми маємо ще рік, щоб підготуватися до ризиків у 2025 році. Насамперед ризики зниження надходження міжнародної фінансової допомоги», – додає Ваврищук.

Європейські лідери дійшли згоди щодо позитивного голосування, щоб виділити Україні €50 млрд протягом 2024-2027 за планом Ukraine Facility. Через український зерновий коридор без участі росії експортуються не лише зерно чи олійні, а й інші товари: залізна руда, частково метали.

Стабільніша інфляція також дасть передбачуваність фінансовому ринку: ставки будуть прогнозовані. Національний банк не змушений буде робити різке підвищення ставки у відповідь на якісь макроекономічні шоки.

The Page поговорив з головою департаменту макроекономічних досліджень ICU Віталієм Ваврищуком про те, як українська економіка проживе 2024 рік та вилікує економічні рани і чому ніхто не знає, якою вона буде за кілька років.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉