Facebook Pixel

«Мене притисли до стіни» – Орбан виправдовує свою згоду на допомогу Україні

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що його «притисли до стіни», і він був змушений погодитись заради своєї країни. Саме так він прокоментував свою згоду на виділення 50 млрд євро допомоги для України від ЄС, цитує Reuters 2 лютого.

Quote«Якби ця угода не була досягнута і Угорщина знов використала право вето, то 26 інших країн-членів погодилися б передати гроші Україні, забравши їх у Угорщини», – виправдовується Орбан.

Угоди було досягнуто після декількох тижнів супротиву з боку Угорщини.

Напередодні, 1 лютого, Європейський Союз одноголосно ухвалив пакет допомоги для України на 50 млрд євро.

Як змінювалась позиція Орбана щодо України?

Відносини України з Угорщиною погіршились ще у 2014 році, після того як прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан вимагав автономії для Закарпатської області та надання угорцям, які проживають на Закарпатті, подвійного громадянства.

З початком повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року Орбан не поспішав надавати будь-яку підтримку Україні. Натомість він наголосив, що Україні не перемогти у цій війні і союзники повинні переконати припинити вогонь та сісти за стіл переговорів.

Орбан виступав проти санкцій ЄС щодо російської нафти і газу. Але підтримав рішення ЄС та НАТО щодо заборони російських польотів у європейському повітряному просторі, заборону користування міжнародними переказами SWIFT.

Однак Угорщина не залишилась байдужою до російського вторгнення. Вона надала допомогу українським біженцям на шляху до інших країн ЄС. Більше 25 тисяч українців залишаються в Угорщині та отримують підтримку від держави.

Лідер Угорщини наклав вето на останній пакет допомоги для України від ЄС. Він наголосив, що гроші угорських платників податків не повинні йти проти їх інтересів. ЄС ухвалить це рішення зі згодою Угорщини чи без.

Щодо членства України в ЄС думка Орбана не змінилась. Він каже, що це буде катастрофою для Євросоюзу, особливо для угорських фермерів. У його баченні Україна не є майбутнім членом ЄС, а залишається буферною зоною між Євросоюзом та росією.

Подякувати 🎉