Facebook Pixel

ВВП 5%, Інфляція 10,1%, курс гривні до долара 40,7. Що чекає на економіку у 2024 році – прогноз ICU

Найбільший ризик для України наступного року – обсяги і регулярність зовнішньої фінансової підтримки. Інакше ризики друку гривні залишаються високими. Гривня може девальвувати до близько 41 грн/$, проте Нацбанк контролює ситуацію і золотовалютні резерви можуть навіть зрости.

Про це повідомляє ICU у своєму макропрогнозі за 2024 рік, який є у розпорядженні The Page.

2023 рік закінчився більш оптимістично для України, ніж очікувалось. Економіка стала стійкішою, внутрішній попит зріс. Ризики для економічного зростання наступного року у першу чергу пов’язані з безпекою.

Quote«Реальний ВВП зросте цього року більш як на 5%, інфляція впала до однознакових показників, резерви НБУ близькі до історичних максимумів, а фінансування дефіциту бюджету залишається відносно безперебійним», – пояснює Віталій Ваврищук, голова департаменту макроекономічних досліджень групи ICU.

ICU очікує, що наступного року Україна отримає принаймні $28-30 млрд фінансової допомоги, що збалансує зовнішні рахунки до кінця 2024 року. Це також допоможе Національному банку контролювати валютний ринок, зробити ще кроки у напрямку валютної лібералізації. Економічна ситуація сприятлива для помірної та керованої девальвації гривні.

Quote«За нашими прогнозами, курс наприкінці 2024 року складе близько 41 грн/$. Інфляція залишатиметься меншою ніж 7% принаймні до літа, а потім дещо прискориться», – каже Ваврищук.

Цикл пом’якшення монетарної політики майже завершено, але символічні зниження ставки можливі у другому півріччі 2024, якщо інфляційні та валютні ризики залишатимуться збалансованими. Водночас згідно з інфляційним звітом Національного банку за жовтень 2023 року, регулятор планує знизити ставку з 16% до 15% і залишити її на цьому показнику протягом всього 2024 року.

Україна очікує понад $40 млрд зовнішніх кредитів та грантів наступного року, проте гарантована не вся сума. Інша очікувана подія наступного року – реструктуризація українських суверенних єврооблігацій.

Quote«Умови реструктуризації значною мірою залежатимуть від припущень про тривалість війни та стійкість міжнародної фінансової допомоги», – додає Ваврищук.
Автор: Олександр Шатов

Автор: Олександр Шатов

Подякувати 🎉