Facebook Pixel

Україна виконала більшість вимог МВФ, проте часто зриває дедлайни – Бетлій

За дев’ять місяців 2023 року Україна виконала 16 із 23 структурних маяків за програмою МВФ, водночас з 20 умов за програми макрофінансової допомоги (ПМД) Європейського Союзу Україна виконала 8. Попри це, Україна часто зриває дедлайни через несистемні політичні домовленості – це може загрожувати наступним траншам та стабільним надходженням в бюджет.

Про це повідомила Олександра Бетлій, провідна наукова співробітниця Інституту економічних досліджень, на презентації Моніторингу виконання Україною умов ключових міжнародних програм фінансування МВФ та ЄС.

Моніторинг розробив консорціум українських аналітичних центрів RRR4U, до якого входять Інститут економічних досліджень, DiXi Group, Центр економічної стратегії та Інститут аналітики та адвокації. Перший випуск присвячений аналізу виконання умов станом на листопад 2023 року.

У листопаді 2023 року країна не виконала вчасно чотири умови МВФ. На другому етапі перегляду програми МВФ та Україна досягли домовленості. Проте зрив дедлайнів може стати причиною того, що МВФ не погодить наступну виплату. Це створить загрозу для критично важливих джерел наповнення бюджету, а надалі – для золотовалютних резервів та соціальних виплат.

Із презентації Моніторингу виконання Україною умов ключових міжнародних програм фінансування МВФ та ЄС.

Із презентації Моніторингу виконання Україною умов ключових міжнародних програм фінансування МВФ та ЄС.

Найбільше зобов’язань перед МВФ стосуються фіскально-бюджетної політики, решта — політики Національного банку, корпоративного врядування, протидії корупції та енергетики. Також Україні потрібно повернути фокус програми доступних кредитів «5-7-9%» для малого та середнього бізнесу, створити план перших дій для реформування митниці та податкової.

До кінця грудня 2023 року Україна має переглянути поточні процедури управління державними інвестиціями, затвердити Національну стратегію доходів та прийняти законодавство для підвищення незалежності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

З 20 умов за ПДС ЄС Україна виконала 8. Завдання для ЄС до кінця року – реалізувати план заходів з дерегуляції. Потрібно зберегти статус ДП «Медичні закупівлі України» як єдиного національного закупівельника і посилити процес відбору незалежних членів наглядових рад та керівного складу для найбільших державних підприємств.

Також потрібно вдосконалити відбір суддів, криміналізувати контрабанду, посилити протидію відмиванню коштів та розкриття бенефіціарних власників. Для енергетики – зміцнити правову та адміністративну базу для забезпечення використання високих стандартів енергоефективності.

Подякувати 🎉