Facebook Pixel

Нацбанк та Мінфін вважають доцільним «податок на надприбутки» банків

Національний банк та Міністерство фінансів погоджуються з потребою ввести тимчасовий податок на доходи банків. Однак бажану точну ставку податку ніхто не назвав, бажаючи «чим більше, тим краще». Раніше обговорювалася ставка 50% податку з прибутку.

Банки змогли заробити такі прибутки через розміщення надмірних обсягів ліквідності у депозитних сертифікатах, водночас кредитні апетити банків та кредитоспроможний попит впав через надмірні ризики.

Про це заявили голова Національного банку Андрій Пишний та міністр фінансів Сергій Марченко на річному звіті Європейської Бізнес Асоціації.

Quote«Банківська система сама винна. Занадто якісно спрацювала. 110 мільярдів [гривень. – The Page] прибутку заробили, ось і маємо», – сказав голова Національного банку Андрій Пишний.

Наразі тривають дискусії щодо ставки податку для банків. Попри доходи з інструментів, які не відносяться до ринкової конкуренції, голова Національного банку відмічає якісний стан 90% банківської системи. Це результати оцінки стійкості банків, яку провів Нацбанк.

Міністерство фінансів хоче домовитися про максимально високу ставку, якої можна досягти під час перемовин. Хоча і не хочуть «перегнути палицю».

Quote«Фіскали як вампіри, їм аби легше грошей знайти. Нам потрібно шукати додаткові ресурси, враховуючи ситуацію. Заберемо те, що зможемо забрати», – сказав міністр фінансів Сергій Марченко.
Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉