Facebook Pixel

НБУ залишив облікову ставку на рівні 15%

Правління НБУ залишило облікову ставку на рівні 15%. Це допоможе зберегти помірну інфляцію у 2024 році.

Про це пише НБУ.

Чому була збережена облікова ставка у 15%

Збереження облікової ставки на рівні 15% дасть змогу й надалі забезпечити привабливість гривневих інструментів, щоб їхня дохідність і надалі перевищувала поточну та очікувану інфляцію. Громадяни зможуть захистити свої заощадження від інфляційного знецінення.

Міжнародна фінансова підтримка України зберігатиметься, хоча й у менших обсягах. Це дасть змогу утримувати міжнародні резерви на високому рівні та забезпечувати курсову стійкість. Очікується, що у 2024 році Україна отримає близько $37 млрд у вигляді зовнішніх кредитів і грантів.

Які прогнози інфляції у 2024-2026 рр. від НБУ

У найближчі місяці інфляція перебуватиме у межах цільового діапазону, а з середини року дещо пришвидшиться через вичерпання ефектів високих минулорічних врожаїв та перенесення витрат бізнесу на споживчі ціни. Додатково на ціни тиснутиме і подальше відновлення споживчого попиту.

Очікується, що інфляція становитиме 8,6% наприкінці 2024 року, у 2025 році повернеться до цільового діапазону і становитиме 5,8%, а в 2026 році – до цілі 5%.

Нагадаємо, що 14 грудня Національний банк України прийняв рішення знизити облікову ставку до 15%. Це пов’язано з нормалізацією валютного ринку.


Подякувати 🎉