Facebook Pixel

ЄС не планує віддати Україні €5 млрд від заморожених активів рф за 2022-23

ЄС не планує віддати Україні €5 млрд від активів рф, які заморозили у 2022-2023 роках. Бельгійський депозитарій Euroclear, який зберігає найбільше активів російського центробанку в Європі, отримав дозвіл утримувати цей прибуток, а не передавати його ЗСУ. Про це пише Politico.

Quote«€5 млрд прибутку за ці два роки дорівнюють одному року програми МВФ, тому це великі гроші», – підкреслює Олена Галушка з Міжнародного центру української перемоги.

Чому Євросоюз не хоче віддавати Україні прибутки від заморожених активів рф за 2022-2023

У березні 2024 Єврокомісія запропонувала використати 90% доходів від заморожених російських активів, які зберігаються в Європі, на закупівлю зброї для України. За даними виконавчої влади ЄС, це близько €2,5-3 млрд євро на рік.

Водночас ЄС вирішив передати лише кошти, накопичені після 15 лютого 2024-го – дати, коли країни-члени схвалили першу частину законодавства щодо передачі прибутку Україні. А кошти, отримані до цього часу, залишаться в Euroclear.

Euroclear зберігає близько €192 млрд російських суверенних активів, які приносять прибутки. Згідно з даними Єврокомісії, €5 млрд, отримані за 2022-2023 роки, є буфером для обслуговування поточних та потенційних судових позовів росії.

Quote«Прибутки за 2022-2023 рр., пов’язані з російськими знерухомленими активами, відокремлюються від прибутків «звичайного бізнесу». Ми не розподіляємо ці прибутки між акціонерами і зберігаємо їх до отримання подальших вказівок», – йдеться в письмовій відповіді Euroclear виданню Politico.

Згідно з пропозицією ЄС, яку ще не оприлюднили, кошти призначені для «витрат, ризиків і збитків, які поніс бельгійський Euroclear через війну в Україні», пише Politico.

Станом на лютий 2024-го російські компанії подали 94 позови з вимогою того, щоб Euroclear відшкодував арешт активів рф, каже бельгійський чиновник.

Україна не підтримує таку позицію.

Quote«Я ніколи не чув, що €5 млрд є буфером для Euroclear. Це надто велика сума, щоб бути буфером для будь-якого потенційного позову», – каже Денис Малюська, міністр юстиції України

Експерти з права відзначили, що арешт прибутку заднім числом був би юридично небезпечним, тому ЄС не хоче передати доходи, отримані в 2022-2023 роках.

Quote«Існують дуже обмежені обставини, за яких нормативні акти можуть застосовуватися заднім числом», – сказав Малюська.

Юридичний текст містить кілька інших поступок для Euroclear. Згідно з документом, фінустанова може безстроково зберігати 3% виручки «для забезпечення ефективності своєї роботи», пише Politico.

Окрім €5 млрд доходу від заморожених активів рф, Euroclear може використовувати ще 10% прибутку, отриманого після 15 лютого 2024-го, як додаткову гарантію. Фінансова установа може попросити ЄС доповнити цю суму за крайньої потреби.

Якщо юридичні ризики не з’являться до 2027-го, Euroclear має повернути ЄС страхові 10%, але не €5 млрд прибутків за 2022-2023, за словами чиновника ЄС.

Нагадаємо, 22 березня 2024-го У ЄС погодились передавати Україні прибуток від заморожених російських активів. Проте Блок остаточно не вирішив, на що саме спрямують кошти. Наразі пропонують використати 90% на військову допомогу Україні та 10% на відбудову.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉