Facebook Pixel

Україна може отримати перший €1 млрд від заморожених активів рф: ЄС дав згоду

У ЄС погодилась передавати Україні прибуток від заморожених російських активів. Україна може отримати перший €1 млрд до початку липня 2024-го. Про це пише The Guardian.

Quote«У 2024-му Україна може отримати €3 млрд від заморожених активів рф. Якщо ми швидко проситимемо цю пропозицію, то зможемо виплатити перший мільярд першого липня. Це залежить від нас», – заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Фон дер Ляєн також повідомила, що ЄС розглядає можливість підвищення мит на російське зерно, яке надходить на ринок ЄС, включно з тим зерном, що вкрала росія.

Якої згоди дійшли у ЄС щодо передачі Україні прибутку від заморожених активів рф

Майже після року переговорів про правові засади для ефективного секвестру €190 млрд, які зберігаються в бельгійському депозитарії цінних паперів Euroclear.

У ЄС ще не вирішили, як будуть розподілятися кошти. Зараз пропонують використати 90% на військову допомогу України та 10% на відбудову.

Зокрема, блок може перенаправити частину отриманих грошей на фінансування миротворчих місій ЄС у всьому світі, щоб задовольнити вимоги Угорщини, яка не підтримує фінансування української армії.

Quote«Крок передачі прибутків від суверенних активів рф пов’язаний з правовими ризиками. Є ймовірність, що гроші доведеться повернути після війни, якщо росія подасть позов», – пише The Guardian.

У кремлі заявили, що такий крок буде грубим порушенням міжнародного права, але дипломати ЄС одностайно погодилися, що прибутки або відсотки від заморожених активів рф можуть бути законно використані в Україні.

Що вирішили у ЄС щодо вступу України до блоку

На саміті лідери ЄС дали додатковий поштовх заявкам України та Молдови стати членами блоку, попросивши Єврокомісію «швидко прийняти рамки переговорів для вступу без зволікань», пише The Guardian.

Нагадаємо, 21 березня 2024-го у Брюсселі розпочався дводенний саміт лідерів країн ЄС. На засіданні обговорюють постачання озброєнь в Україну та переговори про вступ до ЄС України та Молдови.

Подякувати 🎉