Facebook Pixel

США тиснуть на Raiffeisen, щоб той відмовився від угоди з Дерипаскою

США тиснуть на австрійський Raiffeisen Bank International, який все ще не вийшов з рф, щоб він відмовився від планів викупити частку активів російського олігарха Олега Дерипаски у €1,5 млрд. Про це пише Reuters з посиланням на свої джерела.

Quote«Втручання Вашингтона, ймовірно, зірве одну з найбільших угод Заходу в росії з початку повномасштабної війни та посилить тиск на австрійський Raiffeisen Bank, який обробляє мільярди євро міжнародних платежів росіян», – заявили два джерела Reuters.

Що відомо про можливу угоду між Raiffeisen та російським олігархом Олегом Дерипаскою

Raiffeisen планує викупити частку віденської будівельної групи Strabag у іншої компанії, яка, за словами групи, контролюється Олегом Дерипаскою.

Ця угода мала розблокувати мільярди євро, які застрягли в росії, і потенційно послабити зв’язки Raiffeisen з рф. У грудні 2023-го акції банку, який постраждав через зв'язки з росією, зросли після оприлюднення угоди, пише Reuters.

За словами джерел, останніми тижнями високопосадовці Мінфіну США були стурбовані угодою з Дерипаскою, який перебуває під санкціями. Представники уряду США, які вважають, що Дерипаска виграє від продажу, вимагали від банку деталей про осіб і компанії, які залучені до угоди.

Якщо угода Raiffeisen все ж просуватиметься вперед і буде доведено, що вона суперечить санкціям США, Вашингтон може накласти санкції на сам банк, повідомили Reuters двоє людей.

Джерела кажуть що австрійська влада не схвалить угоду, а сам Raiffeisen готується відмовитися від угоди, враховуючи позицію США.

Quote«У Raiffeisen ретельно перевірили відповідність угоди Strabag санкціям перед підписанням і протягом останніх тижнів проінформували усі відповідні органи, в тому числі Казначейство США та OFAC (Управління з контролю за іноземними активами», – сказав представник австрійського Raiffeisen.

Нагадаємо, Австрія закликала Україну виключити Raiffeisen зі списку «міжнародних спонсорів війни» в обмін на санкції проти рф. У росії Raiffeisen має близько 2600 корпоративних клієнтів, 4 млн власників місцевих рахунків і 10 тис. співробітників. RBI заявляв, що планує піти з ринку рф, але за два роки повномасштабної війни цього досі не сталося.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉