Facebook Pixel

Як австрійський Raiffeisen відповів на звинувачення НБУ

Австрійський Raiffeisenbank International (RBI), головний банк групи Raiffeisen, відповів на звинувачення з боку Нацбанку в співпраці з країною-агресором. Коментар групи RBI опублікував «Райффайзен банк Україна». На офіційних ресурсах RBI новина відсутня.

Quote«Можемо запевнити вас, що RBI ані самостійно, ані через свої дочірні компанії не веде жодної господарської діяльності на територіях Донецької та Луганської областей, а також півострову Крим», — йдеться в коментарі.

Водночас RBI фактично визнав, що його російська дочка надає пільгові кредити військовим окупаційної армії. У коментарі йдеться, що дочірній банк «має проводити діяльність відповідно до чинного російського законодавства, що включає пільгові умови». Щоправда, з початку війни кредитний портфель у рф було зменшено на приблизно 25%, уточнюється в коментарі RBI.

RBI усе ще, як і було з 24 лютого 2022 року, «розглядає всі стратегічні можливості щодо майбутнього Райффайзенбанку в росії, зокрема, ретельний спланований вихід банку». Австрійці виправдовуються, що «з огляду на складність ситуації, зокрема на обмежувальні заходи, встановлені рф, цей процес триває».

Австрійський банк наголосив «на підтримці Групою Райффайзен Банк Інтернаціональ народу України, який потерпає від цієї жахливої війни». Банк «суворо дотримується всіх вимог чинного законодавства Австрії та ЄС, які визнають територіальну, політичну та економічну цілісність України».

RBI нагадав про пряме фінансування України на понад 20 млн євро з початку війни. Гуманітарна допомога також «включає всебічну підтримку людей в Україні та українських біженців за кордоном». «Райффайзен банк Україна» також є одним із найбільших кредиторів, що надає значне фінансування економіці України, уточнюється в коментарі.

У RBI ніяк не прокоментували той факт, що голова правління австрійської групи Raiffeisenbank International (RBI) Йоханн Штробль і операційний директор групи Андреас Гшвентер потрапили до українського списку «Війна та санкції», який ведуть МЗС і НАЗК.

Тим часом RBI закрив свій офіційний профіль у Твіттері, натомість активісти створили сайт https://www.russiazen.com/, на якому розповіли про співпрацю австрійських банкірів із країною-терористом.

Нагадаємо: на початку січня 2022 року австрійські медіа опублікували умови кредитних канікул для російських мобілізованих від Райффайзена в рф, де той прямим текстом визнав так звані самопроголошені «ЛНР» і «ДНР» (окуповані території Донецької та Луганської областей).

QuoteОлександр Писарук, голова «Райффайзен банк Україна», відповів The Page, що він є «українським банком з іноземним капіталом,і це геть не той самий банк, що працює в росії. У банку працюють люди з різних країн, і всі ми є патріотами України».
Quote«Публічно ще раз звертаємося до керівництва міжнародних банківських груп: залишаючись у росії, ви обрали підтримку агресора та його воєнних злочинів», — так голова НБУ Андрій Пишний прокоментував ситуацію 10 січня.
Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉