Facebook Pixel

Гроші Дерипаски на відбудову України: в держбюджет надійшли 32 млн грн підсанкційних коштів олігарха

До держбюджету України перерахували перші 32 млн грн російського олігарха, який потрапив під санкції.

Про це повідомляє пресслужба Офісу Генпрокурора.

Йдеться про кошти, які перебували на депозитному рахунку Держмитслужби та належали найбільшому в Україні виробнику металургійного глинозему та гідроксиду алюмінію. Мова про арештовані минулоріч активи Олега Дерипаски.

Розслідуванням встановлено, що у 2000 році Миколаївський глиноземний завод був приватизований холдингом, що належить російському олігарху.

Цей холдинг є одним з найбільших у світі виробників алюмінію. Група компаній, які до нього входять, продовжує забезпечувати потреби оборонно-промислового комплексу рф, поставляючи власну продукцію для виробництва військових ракетних комплексів та іншої зброї.

Російський олігарх перебуває під санкціями США та ЄС. Підставами для їх застосування стало відмивання грошей в інтересах президента держави-агресора.

На початку 2023 року за клопотанням Офісу Генерального прокурора арештовано належні вказаному товариству 32 млн грн, а у червні 2023 року набрало законної чинності рішення Вищого антикорупційного суду, яким націоналізовано, зокрема, і згадані активи.

Наразі Фондом державного майна України забезпечено фактичне перерахування цих грошових коштів до держбюджету України.

Досудове розслідування за процесуального керівництва Офісу Генпрокурора здійснюється ГСУ СБУ.

Що відомо про Олега Дерипаску?

Російський олігарх Олег Дерипаска потрапив під санкціями США та ЄС. Його звинувачують у відмиванні грошей в інтересах президента держави-агресора.

10 січня 2023 року Міністерство юстиції України подало позов до Вищого антикорупційного суду щодо стягнення активів російського олігарха Олега Дерипаски у дохід держави.

Того ж місяця правоохоронці арештували 32 млн грн найбільшого в Україні виробника металургійного глинозему та гідроксиду алюмінію.

Подякувати 🎉