Facebook Pixel

Фонд держмайна хоче продати підприємства російських олігархів Шелкова та Дерипаски

Фонд держмайна України виставить на приватизацію Демуринський ГЗК і Миколаївський глиноземний завод.

Про це заявив голова ФДМУ Рустем Умєров, передає пресслужба Фонду.

Фонд державного майна України готується продати Демуринський гірничо-збагачувальний комбінат, який належав російському бізнесмену Михайлу Шелкову. Також Фонд держмайна веде роботу з приймання в управління інших активів російських бізнесменів, зокрема, Володимира Євтушенкова та Олега Дерипаски.

Quote«‎Юридично в управління Фонду держмайна Миколаївський глиноземний завод ще не надійшов. Щойно отримаємо його в управління, плануємо швидко виставити на аукціон»‎, — сказав Рустем Умєров.

За словами Умєрова, продаж підприємств планується до кінця вересня 2023 року.

Quote«‎Якщо держава передасть нам інші російські активи, які буде конфісковано рішенням суду, виставлятимемо їх на приватизацію. За всіма кейсами ми рухаємося максимально швидко»‎, — заявив голова Фонду держмайна.

Нагадаємо, що Олег Дерипаска — російський олігарх і мультимільярдер. Його статки оцінюються у $2,6 млрд. Він є власником низки компаній, зокрема «РУСАЛ», що володіє низкою підприємств, що займаються виробництвом глинозему та алюмінію. В Україні Дерипаска володів Миколаївським глиноземним заводом, «Глухівським кар'єром кварцитів», «Хустським кар'єром», «Жежелівським кар'єром», компанією «Гуардон Україна», «Компанією «Алюміній України», «Сервісним центром «Металург», компаніями «ЧАС ІТ», «Охорона МДЗ», «Центр обліку Миколаїв», Миколаївським благодійним фондом «Центром соціальних програм», «Запорожалюмінторгом», «Запорізьким виробничим алюмінієвим комбінатом», а також нежитловою нерухомістю та технікою.

12 жовтня 2022 року, президент України Володимир Зеленський підписав указ № 694/2022, який вводить у дію рішення РНБО від 12 жовтня про санкції проти російського олігарха Олега Дерипаски. Строк дії санкцій складає 10 років.

10 січня 2023 року Міністерство юстиції України подало позов до Вищого антикорупційного суду про застосування санкцій у вигляді стягнення активів у дохід держави щодо російського олігарха Олега Дерипаски, який наближений до президента рф володимира путіна.

Уже 31 січня за клопотанням Офісу Генерального прокурора арештовано 1 млрд грн активів Миколаївського глиноземного заводу. До них увійшли 12 земельних ділянок, комплекс морського порту, квартири, адмінбудівлі, виробничі цехи, 46 транспортних засобів, 240 одиниць спеціальної техніки.

17 лютого Офіс Генпрокурора повідомив про націоналізацію українського майна Дерипаски, що складалося з 350 об'єктів. До них увійшли Миколаївський глиноземний завод, а також добувні компанії «Глухівський кар'єр кварцитів», «Хустський кар'єр» і «Жежелівський кар'єр». Загальна вартість активів склала 10 млрд грн.

Михайло Шелков є колишнім главою інвестиційного підрозділу державної компанії «Ростех», яка контролювала військових підрядників у росії. Шелков і партнери володіють контрольним пакетом акцій ВСМПО-АВІСМА, найбільшого у світі виробника титану для аерокосмічної галузі. Його підприємства постачають сировину для російської оборонки. У російському списку Forbes він посідає 59 рядок рейтингу зі статками $1,5 млрд. У 2021 році Михайло Шелков був включений РНБО до санкційного списку України. 23 січня 2023 року Вищий антикорупційний суд (ВАКС) конфіскував його українські активи, зокрема, квартири олігарха в Одесі та Нікополі, автомобілі, нерухомість і акції «ВСМПО ТИТАН Україна». 6 лютого 2023 року той самий суд націоналізував Демуринський гірничо-збагачувальний комбінат та інші українські активи російського олігарха.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉