Facebook Pixel

Фонд держмайна з другої спроби продав Білгород-Дністровський порт: скільки коштує

13 березня Фонд держмайна України провів аукціон із продажу ДП «Білгород-Дністровський морський торговельний порт». Про це повідомляє Prozzoro.Продажі.

Покупцем порту стало ТОВ «Укрдонінвест». Воно запропонувало найбільшу суму — 220,01 млн грн. За даними Youcontrol, фірма входить до фінансової групи «Укрдонінвест» Віталія Кропачова. Група займається енергетичним бізнесом, зокрема, видобутком вугілля та його збагаченням. Їй належить частка шахти «Краснолиманська», збагачувальні фабрики «Росія» («Котляревська»), «Україна» та «Комсомольська».

Це не перша спроба продати порт. 3 березня Фонд держмайна продавав порт за стартовою ціною 187,6 млн грн.

Нагадаємо, що Білгород-Дністровський порт розташований на західному березі Дністровського лиману біля узбережжя Чорного моря. Покупець отримає 59 га основної території порту з дев’ятьма причалами та понад 5 га території портопункту Бугаз з одним причалом у селищі Затока.

Разом із портом продають 9 суден, 4 тепловози, 18 портальних кранів і 56 транспортних засобів. Частину суден надано в оренду іншим компаніям.

Останніми роками порт показує суттєві збитки. У 2019 — 2021 роках збиток коливався в межах 23,5 — 28,5 млн грн. За січень — вересень 2022 року порт отримав 2,9 млн грн збитків. Крім того, на 30 вересня він накопичив ще й 104,7 млн грн боргів. Найбільше боргів підприємство має за податками на зарплату (27,3 млн грн) та нерухоме майно (23,6 млн грн).

Також порт заборгував 13,7 млн грн заробітної плати. За три роки колектив порту зменшився у 2,5 раза. Особливо несприятливою для порту стала ситуація після початку повномасштабної російсько-української війни — роботу підприємства й досі заблоковано.

У разі купівлі новий власник порту має протягом шести місяців погасити борги із заробітної плати та перед бюджетом. Також протягом цього періоду він не зможе звільняти робітників за власною ініціативою.

Нагадаємо, що 17 січня Фонд держмайна України успішно приватизував морський порт «Усть-Дунайськ» на онлайн-аукціоні за 201 млн грн.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉