Facebook Pixel

Завершився саміту миру, його комюніке підтримали 78 країн

Завершився саміту миру, його комюніке підтримали 78 країн

Завершився саміту миру, його комюніке підтримали 78 країн

Спільне комюніке про основи миру за підсумками Всесвітнього саміту миру у Швейцарії підписали 80 країн та чотири організації, але згодом Ірак та Йорданія з неназваних причин відкликали свої підписи. Серед тих, хто не підтримав документ — Бразилія, Індія, Мексика, Об'єднані Арабські Емірати, ПАР, Саудівська Аравія, Таїланд.

Учасники Саміту дійшли згоди щодо трьох основних пунктів:

  • повернення Запорізької АЕС під контроль України;
  • відновлення безпечного доступу до українських морських портів;
  • обміну військовополоненими.

Виступаючи на другому пленарному засіданні Саміту миру, президент Володимир Зеленський відзначив правильність обраних Україною пунктів Формули миру, які стосуються ядерної, продовольчої та гуманітарної безпеки. За його словами, обговорення цих питань може привести до конкретних практичних кроків.

Quote«Зараз ми бачимо, що всі ми зробили правильний вибір — вибір двох безпекових і одного гуманітарного пунктів, щоб почати рухатися до відновлення повної безпеки та справедливого миру. Панель із радіаційної та ядерної безпеки, панель із продовольчої безпеки та гуманітарна панель, присвячена звільненню ув'язнених і депортованих, зокрема тисяч дітей, викрадених Росією з окупованої території України, — цей діалог відбувся, і очевидно, що він може вилитися в абсолютно практичні кроки», — заявив Володимир Зеленський.

Також Президент повідомив, що вже триває робота над проведенням другого Саміту миру.

Quote«Перший і другий Саміти миру мають об'єднати нашу спільну роботу над деталями миру. Ми перебуваємо у стані війни, і в нас немає часу на тривалу роботу — рух до миру означає швидкі дії, підготовка займе місяці, а не роки. Отже, коли будуть готові плани дій заради миру, коли буде відпрацьований кожен крок, буде відкрито шлях до другого Саміту миру, а отже, і до закінчення цієї війни — до справедливого й тривалого миру. Уже є країни, які висловили зацікавленість у проведенні другого Саміту миру, і ми розпочали з ними переговори. Я впевнений, що вибір матиме справді глобальне значення», — зазначив він.
Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉