Facebook Pixel

Експорт електроенергії з України – російське ІПСО, – Сергій Коваленко, гендиректор Yasno

Сергій Коваленко, генеральний директор компанії Yasno, в інтерв’ю The Page прокоментував найбільш поширені міфи навколо відключення електроенергії в Україні – зокрема, продовження експорту електроенергії з України попри тривалі відключення світла для споживачів.

Що відомо про імпорт і експорт електроенергії

Уточнимо, Україна може експортувати та імпортувати електроенергію через транскордонні фізичні перетоки з наступними сусідніми країнами:

  • Угорщина
  • Молдова
  • Польща
  • Румунія
  • Словаччина

Наразі відбувається лише імпорт. Проте його обсяг обмежений 1,7 ГВт, чого недостатньо для подолання гострого дефіциту електроенергії в Україні. Адже лише весною 2024 року ворог знищив в Україні 9 ГВт генерації.

Чому повідомлення про експорт електроенергії – російське ІПСО

На думку Коваленка, експорт електроенергії став одним з потужних міфів через те, що у нього вкладається наш ворог.

Quote«Я можу сказати, а ми працюємо з великим масивами даних, що це стовідсоткова історія з ІПСО [інформаційно-психологічна операція]. Ба більше, я це навіть відчуваю. У нас є декілька каналів у соціальних мережах, де ми відповідаємо і я персонально відповідаю, спілкуємося з людьми, щось пояснюємо. Я бачу, що людина може спілкуватися навіть дуже агресивно, і це нормально. А потім приходить «ботня», і починається ця історія», – зазначив Коваленко в інтерв’ю The Page.
Сергій Коваленко, генеральний директор компанії Yasno

Сергій Коваленко, генеральний директор компанії Yasno

Як можна спростувати наратив про експорт електроенергії

Співрозмовник видання висловлює нерозуміння, як люди можуть вестися на ці маніпуляції. Адже відповідь на це питання можна знайти на сайті ENTSO-E – європейської мережі операторів системи передачі електроенергії, частиною якої є Україна від початку повномасштабного вторгнення. Варто дивитись на транскордонні фізичні перетоки з усіма п'ятьма країнами, звідки Україна може імпортувати електроенергію. Тоді сумарно максимально можливий обсяг імпорту стає очевидним попри те, що мають місце фізичні перетоки в обидві сторони.

Якої шкоди завдає російська пропаганда

На думку Коваленка, окрім головного наративу про експорт, в інформпросторі розкручується друга історія про начебто несправедливість під час відключень світла.

Quote«Як ІПСО працює? Найстрашніше для мене, якщо філософськи казати, що це людей уводить від розуміння реальності. А якщо ми не розуміємо реальність, наші дії будуть неадекватними. Головна проблема, що коли люди ведуться на ІПСО, у них зміщується акцент з реалізму і сприйняття нормальних рішень. Тому я вважаю, що ІПСО вбиває. Якщо людина не прийняла правильного рішення влітку на зиму, це жахлива історія», – попереджає Сергій Коваленко.

Повне відеоінтерв’ю з Сергієм Коваленком

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉