Facebook Pixel

Саміт миру в Швейцарії: підсумки першого дня

15 червня у Швейцарії стартував Всесвітній саміт миру, де представники 100 країн висловили свою підтримку Україні у контексті її спротиву російській збройній агресії. При цьому «мирні» ініціативи, висунуті москвою, були засуджені як пропагандистські та неспроможні.

США

Віцепрезидентка США Камала Гарріс підтвердила свою підтримку Україні та наголосила на необхідності засновувати всі угоди на міжнародному праві та принципах Статуту ООН.

Гарріс зазначила, що США дотримуються підтримки міжнародних правил та норм, захищають демократичні цінності та протистоять диктаторам, підтримуючи союзників та партнерів. Вона наголосила, що такий підхід є ключовим чинником успіху і процвітання країни протягом багатьох поколінь та продовжує залишатися актуальним. Ця стратегія робить Америку сильною, забезпечує безпеку її громадян та сприяє глобальній стабільності. Гарріс також наголосила, що підтримка України з боку США здійснюється не через щедрість, а на основі стратегічних інтересів країни.

Вона наголосила, що для США та всього світлу важливий мир в Україні. Вона також додала, що путін не закликає до «мирних» переговорів, а лише до повної капітуляції.

У своїх мирних пропозиціях диктатор вимагає від України відмовитися від чотирьох областей (Донецької, Луганської, Херсонської, Запорізької), претензії на які висуває рф, при цьому не згадуючи Крим. Путін також закликає Україну припинити військові дії та відмовитися від прагнення вступити до НАТО.

Крім того, на Саміті американська віцепрезидентка оголосила про виділення США 1,5 мільярда доларів на допомогу Україні у подоланні проблем з енергетикою, спричинених російськими обстрілами критичної інфраструктури. Ці кошти також спрямовані на задоволення гуманітарних потреб громадян.

Німеччина

Канцлер Німеччини Олаф Шольц попереджає про те, що припинення вогню без чіткої дорожньої карти до довгострокового миру може призвести до розвитку сценарію, який «несправедливо небезпечний» не лише для України, а й для всієї Європи, а також світу загалом.

За словами канцлера, мир означає більше ніж просто відсутність бойових дій.

Олаф Шольц наголосив, що якщо негайне припинення вогню відбудеться без серйозних переговорів і без чіткого плану досягнення справедливого та довгострокового миру, це лише закріпить захоплення рф українських територій та призведе до виникнення нового тривалого конфлікту, який може залишитись замороженим на довгі роки.

Нагадуючи про те, що до повномасштабного вторгнення рф в Україну як Європейський Союз, так і Сполучені Штати були готові до обговорення питань безпеки, що хвилюють москву, німецький канцлер зазначив, що рф обрала війну замість дипломатії та діалогу.

Quote«Дозвольте мені зробити це зрозумілим. Незалежно від будь-яких занепокоєнь щодо безпеки, жодна з них не може виправдати вторгнення в мирну сусідню державу. Я хотів би наголосити, що Україна стала жертвою агресії і продемонструвала світові свій план щодо відновлення миру», — наголосив Шольц.

Франція

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що ключовою умовою досягнення миру в Україні є підтримка країни в її опорі російській агресії. Він зазначає, що здатися не може бути шляхом мирного вирішення конфлікту.

Quote«Ми всі прагнемо стійкого миру. Однак, як уже зазначалося, українська капітуляція не є шляхом до такого миру. Тому допомога Україні у опорі агресії стає основою мирного врегулювання», — наголосив Макрон.

Італія

Прем'єр-міністерка Італії Джорджа Мелоні також висловила свою думку щодо так званої «мирної пропозиції» російського диктатора путіна щодо припинення агресії проти України. У відповідь на запитання про пропозицію путіна Мелоні заявила, що ця дія диктатора спрямована на пропагандистські цілі, а не на початок реальних переговорів.

Мелоні заявила, що пропозиція президента Путіна про готовність до мирних переговорів за умови, що Україна визнає вторгнення та відмовиться від окупованих територій, не здається їй особливо ефективною.

Туреччина

Міністр закордонних справ Туреччини Хакан Фідан охарактеризував «мирні» пропозиції путіна як «проблиск надії».

Quote«Незалежно від того, якими будуть зміст та умови, це важливі кроки та проблиск надії, з яких можна почати. Однак кожна сторона вважає дії іншою частиною більшої військової стратегії», — наголосив він.

Фідан зазначив, що за участю рф цей форум «міг би бути більш результативно орієнтованим».

Фінляндія

Президент Фінляндії Олександр Стубб, виступаючи перед журналістами на Всесвітньому саміті світу, наголосив на важливості потенційної ролі Китаю та Глобального Півдня у встановленні миру в Україні.

Quote«Я наполегливо закликаю Китай використати свій вплив на путіна, щоб покласти край цій війні», — зазначив він.

Стубб також зазначив, що у цій міжнародній конференції беруть участь представники багатьох країн Латинської Америки, Африки, Азії, а також особливо Близького Сходу.

Фінський лідер висловив сподівання на те, що можливе досягнення миру, наголосивши на важливості того, щоб це сталося відповідно до інтересів України.

Водночас він звернувся до путіна із закликом припинити війну з Україною та відхилив «мирну ініціативу» москви.

Кенія

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що обговорив із кенійським колегою Вільямом Руто питання продовольчої безпеки, які є вкрай важливими для обох країн, а також розвиток україно-кенійських відносин та проєкти у сфері експорту сільськогосподарської продукції. Він також наголосив на можливої участі Кенії у створенні логістичних центрів для українського зерна в портах Африки.

На конференції 15 червня Вільям Руто наголосив, що позиція Кенії щодо України «непорушна».

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉