Facebook Pixel

Які умови миру пропонували росія та Україна на початку 2022

Які умови миру пропонували росія та Україна на початку 2022

Які умови миру пропонували росія та Україна на початку 2022

Спроби мирних переговорів між Україною та росією почалися в перші дні повномасштабного вторгнення — і завершилися нічим у середині квітня 2022 року. Газета The New York Times опублікувала проєкти домовленостей того часу і спогади людей, дотичних до процесу.

Ці документи проливають світло на точки розбіжностей, які необхідно було б подолати. Вони з’явилися під час переговорних сесій з лютого по квітень 2022 року. Це був єдиний випадок, коли українські та російські офіційні особи вели прямі мирні переговори.

Сьогодні Україна та росія знаходяться набагато далі від мирного вирішення, ніж будь-коли після повномасштабного вторгнення.

Але в якийсь момент обидві сторони можуть знову повернутися до прямих переговорів. І пункти документів початку повномасштабної війни, зокрема статус окупованих українських територій і майбутні гарантії безпеки України, залишаться актуальними.

росія хотіла, щоб Україна визнала Крим частиною росії

Quote«Україна визнає Республіку Крим і місто Севастополь невід’ємною частиною (суб’єктами) Російської Федерації і у зв’язку з цим вносить комплексні зміни до національного законодавства».

Станом на 15 квітня 2022 року обидві сторони погодилися виключити Крим з умов договору: він мав залишитись під російською окупацією, але без визнання цього Україною.

Quote«Пункт 1 статті 2 і статті 4, 5 і 11 цього Договору не застосовуються до Криму і Севастополя».

Обидві сторони конфліктували з приводу таких питань, як рівень озброєнь, умови потенційного членства України в Євросоюзі та українські закони про мову і культуру, які росія хотіла скасувати.

Учасники переговорів від України запропонували відмовитися від членства в НАТО та прийняти російську окупацію частини їхньої території. Але вони відмовилися визнати російський суверенітет над собою.

Україна пропонувала ніколи не вступати в НАТО чи інші альянси

Quote«Україна не вступає в жодні військові союзи, не розміщує іноземних військових баз і контингентів…»

росія вимагала від України зробити російську мову державною

Quote«Україна протягом 30 (тридцяти) днів після підписання цього Договору скасовує всі обмеження щодо використання російської мови в будь-якій сфері згідно з додатком 2».

росія, приголомшена жорстким опором, який чинила Україна, здавалося, була відкрита до угоди. Але зрештою відмовилася від її критичного компоненту: угоди, яка зобов’язує інші країни стати на захист України, якщо на неї знову нападуть.

NYT також провела інтерв’ю з понад десятком посадовців України, рф та Заходу, та інших осіб, близьких до переговорів, включаючи трьох членів переговорної групи України.

Quote«Нам вдалося знайти цілком реальний компроміс. Ми були дуже близькі в середині квітня [2022] до завершення війни в кінці квітня якимось мирним врегулюванням», — заявив член української переговорної групи Олександр Чалий у грудні 2023 року.

З чого починались переговори України та рф

28 лютого 2022 року помічники президента Польщі зустріли на кордоні групу українських високопосадовців і гелікоптером доправили їх на військову базу поблизу білорусі. Потім українці самостійно в'їхали в білорусь і зустрілись з делегацією росіян на чолі з радником путіна Володимиром Мединським.

Це був чи не перший випадок, коли прямі переговори між країною-агресором та країною, яка зазнала вторгнення, почались одразу після початку найбільшої загарбницької війни в Європі за останні майже 80 років

Деякі українські учасники переговорів вважають, що путін сів за стіл так швидко, бо не очікував такого спротиву. Проте росіяни за столом переговорів не мали жодного уявлення про те, наскільки погані їхні війська.

На фото: міністр оборони України Олексій Резніков, радник путіна Володимир Мединський і російський чиновник Леонід Слуцький у білорусі.

На фото: міністр оборони України Олексій Резніков, радник путіна Володимир Мединський і російський чиновник Леонід Слуцький у білорусі.

Коли Олексій Резніков, тодішній міністр оборони України, сказав, що, за підрахунками, росія вже втратила вбитими 3000 солдатів, Мединський виглядав здивованим і подивився на вищого російського військового чиновника за столом.

Quote«Ні, у нас тільки 80 загиблих», — сказав військовий Олександр Фомін, нагадав Резніков.

Незабаром учасники переговорів перейшли до відеодзвінків з конференц-залу в офісі президента Зеленського та підземного бункера.

Україна пішла на значну поступку: вона була готова стати «постійно нейтральною державою», яка ніколи не приєднається до НАТО і не дозволить іноземним військам базуватися на своїй території. Ця пропозиція була відповіддю на один з наративів кремля — що Захід використовує Україну, щоб знищити росію.

Перший проєкт мирної угоди, 17 березня 2022

Попри регулярні відеоперемовини, проєкт договору від 17 березня 2022 показує, наскільки різними були позиції сторон.

Україна домагалася згоди росії на міжнародні «гарантії безпеки», за якими інші країни — включно з українськими союзниками, які також підпишуть угоду — стали б на її захист, якщо вона знову зазнає нападу. Вона хотіла, щоб договір поширювався на «міжнародно визнані кордони» України, хоча російські війська все ще намагалися взяти Київ.

Україна хотіла, щоб її союзники зобов’язувалися договорами втрутитися, якщо на неї знову нападуть, наприклад...

Quote«…закриття повітряного простору над Україною, надання необхідного озброєння, використання збройних сил з метою відновлення та подальшого підтримання безпеки України як постійно нейтральної держави».

Представники рф хотіли, щоб Україна та всі інші країни, які підписали договір, скасували санкції проти москви, які були запроваджені з 2014 року, і публічно закликали інші країни зробити те саме.

Україна мала віддати весь східний Донбас і визнати Крим частиною росії. Список із 7 пунктів стосувався знищення національної ідентичності України, включаючи заборону називати місця іменами борців за незалежність України.

Ці вимоги цілком вкладаються в путінське обґрунтування для початку війни: він описав Україну як штучну країну, яку слід вважати частиною росії.

Пропозиції рф щодо договору звучать як перелік вимог Кремля, включаючи те, щоб контрольовані Києвом частини східної України були передані проксі-«народним республікам» Росії.

Quote«Україна визнає незалежність Донецької Народної Республіки та Луганської Народної Республіки в адміністративних межах колишніх Донецької та Луганської областей України і у зв’язку з цим вносить комплексні зміни до національного законодавства».
Quote«Україна скасовує і надалі не запроваджує, а також публічно закликає всі держави та міжнародні організації скасувати та надалі не запроваджувати будь-які санкції та обмежувальні заходи, запроваджені з 2014 року проти російської федерації».
Quote«Заборонити із запровадженням кримінальної відповідальності прославлення та пропаганду в будь-якій формі нацизму та неонацизму, нацистського руху та пов’язаних з ним організацій, у тому числі проведення публічних демонстрацій, хресних ходів, спорудження пам’ятників і меморіалів та найменування топонімів, зокрема вулиць, населених пунктів та інших географічних об’єктів».

Проєкт передбачав обмеження чисельності ЗСУ та кількості танків, артилерійських батарей, кораблів і бойових літаків, які країна могла мати на озброєнні. Українці були готові прийняти такі обмеження, але прагнули значно вищих меж.

Один з колишніх високопосадовців США, що слідкував за ходом переговорів, сказав, що путін, здається, «тече слиною» на угоду.

Американські чиновники були стривожені цими умовами. На зустрічах з українськими колегами високопосадовець нагадав: «Ми тихо сказали: «Ви розумієте, що це одностороннє роззброєння, чи не так?»

Лідери Польщі — перші та рішучі прихильники України — боялися, що Німеччина чи Франція можуть спробувати переконати українців прийняти умови росії, і хотіли запобігти цьому.

З цією метою, коли президент Польщі Анджей Дуда зустрівся з лідерами НАТО в Брюсселі 24 березня, він підняв текст від 17 березня, сказав дипломат, який був присутній.

Quote«Хто з вас підпише?» — запитав Дуда у колег. Ніхто з лідерів НАТО не відповів.

Що відбулось у Стамбулі 29 березня 2022 року

Через кілька днів, 29 березня, в стамбульському палаці на Босфорі відбулася зустріч представників росії та України. Для деяких переговори здавалися проривом, на який вплинули успіхи рф на полі бою.

Член української переговорної групи сказав, що після кожної військової невдачі пан путін «знижував свої вимоги».

Президент Реджеп Таїп Ердоган на відкритті українсько-російських переговорів у Стамбулі в березні 2022 року.

Президент Реджеп Таїп Ердоган на відкритті українсько-російських переговорів у Стамбулі в березні 2022 року.

У Стамбулі росіяни, схоже, схвалили українську модель нейтралітету та гарантій безпеки та приділили менше уваги своїм територіальним вимогам. Після цього Мединський, провідний російський учасник переговорів, заявив, що пропозиція України щодо нейтралітету означає, що вона «готова виконати ті принципові вимоги, на яких росія наполягала протягом усіх останніх років».

Україна резюмувала запропоновану угоду в документі на 2 сторінки під назвою «Стамбульське комюніке», який так і не опублікувала.

Статус Криму мав бути вирішений протягом 10-15 років, при цьому Україна обіцяла не намагатися відвоювати півострів силою. Зеленський і путін мали зустрітися особисто, щоб завершити мирний договір і домовитися про те, які території України росія продовжить окуповувати.

Quote«Сторони вважають за можливе проведення ... ... 2022 року зустрічі президентів України та росії з метою підписання угоди та/або прийняття політичних рішень щодо невирішених питань, що залишилися».

В комюніке описаний механізм, як інші країни можуть втручатися військовими силами, якщо Україна знову зазнає нападу — концепція, яку українці чітко назвали статтею 5 — за прикладом угоди про взаємну оборону в статті 5 статуту НАТО.

Для українців обов’язкові гарантії безпеки були основою потенційної мирної угоди, яку підпишуть кілька країн.

Quote«Можливі держави-гаранти: Велика Британія, Китай, росія, США, Франція, Туреччина, Німеччина, Канада, Італія, Польща, Ізраїль».
Quote«Держави-гаранти та Україна погоджуються, що у разі агресії, будь-якого збройного нападу на Україну чи будь-якої військової операції проти України кожна з держав-гарантів після термінових і негайних консультацій між ними … надасть … допомогу Україні, як на постійній основі. нейтральна держава під ударом…"

Чиновники рф не надали однозначної публічної відповіді, чи справді кремль готовий підписати угоду. За словами учасників переговорів, росіяни та українці повернулися до багатогодинних переговорів за допомогою відеодзвінка, обмінюючись проєктами договорів через WhatsApp.

Як Абрамович звітував путіну про переговори

На початку квітня 2022 року, коли росія залишила Київську область, світ облетіли шокуючі фото геноциду в Бучі, на яких були вбиті мирні жителі, деякі зі зв’язаними білою тканиною руками. Для українців сама ідея будь-якого компромісу з росією, стала неможливою.

На початку квітня 2022 року світ побачив свідоцтва геноциду в Бучі

На початку квітня 2022 року світ побачив свідоцтва геноциду в Бучі

4 квітня 2022 року Зеленський у Бучі сказав, що переговори триватимуть, навіть якщо росія відкинула звірства в Бучі як зрежисовану «провокацію».

Quote«Колеги, я говорив з РА», — написав 10 квітня 2022-го головний переговорник від України Давид Арахамія в чаті української команди у WhatsApp. «Він говорив вчора на півтори години зі своїм босом».

«РА» — це Роман Абрамович, російський мільярдер, який грав закулісну роль у переговорах. Його «бос», тобто путін, закликав учасників переговорів зосередитися на ключових питаннях і швидко їх вирішити, написав Арахамія.

Прессекретар Абрамовича запевняє, що його роль «обмежувалася знайомством представників обох сторін» і що після цього початкового етапу він «не брав участі в процесі».

Повідомлення від Арахамії натякало, що путін керував не лише вторгненням росії, а й мирними переговорами. В інший момент провідний російський переговірник пан Мединський перервав відеоконференцію, заявивши, що путін телефонує йому напряму.

Quote«Дзвонить бос», — сказав Мединський, за словами двох українських учасників переговорів.

Участь і наміри путіна під час переговорів 2022 року були предметом дебатів у Києві та Вашингтоні, заявили українські та американські чиновники. Чи справді він був зацікавлений в угоді? Чи він просто намагався загальмувати дії України, поки його війська перегруповувалися?

Quote«Ми не знали, чи це дійсно путін. Ми не могли визначитись, чи дійсно люди, по обидві сторони паркану, були уповноваженими», — каже колишній високопосадовець США.

Один український учасник переговорів вважає переговори блефом з боку путіна, але двоє інших назвали їх серйозними.

15 квітня 2022 року, через п’ять днів після повідомлення про зустріч Абрамовича з путіним, російська команда надіслала тому проєкт договору на 17 сторінках.

В чому були точки спотикання у проєкті 15 квітня 2022

Подібно до версії місяцем раніше, чернетка від 15 квітня включає текст червоним кольором, який виділяє спірні питання. Але такі позначки майже повністю відсутні на перших сторінках договору, де виникли точки згоди.

Учасники переговорів домовилися, що Україна проголошуватиме постійний нейтралітет, хоча їй буде дозволено приєднатися до Європейського Союзу.

росія відмовилася від своїх попередніх заперечень проти повноцінного членства України в ЄС:

Quote«Сторони цього Договору поділяють розуміння того, що статус України як постійно нейтральної держави, відповідно до положень цього Договору, сумісний з можливим членством України в Європейському Союзі».

Значна частина договору «не застосовуватиметься» до Криму та іншої частини України, яка має бути визначена — це означає, що Київ погодиться на окупацію росією частини своєї території, не визнаючи російського суверенітету над нею.

Але ключові точки спотикань залишалися. росія хотіла, щоб дальність стрільби українських ракет була обмежена 40 км, тоді як Україна хотіла 280 км — достатньо, щоб вразити цілі по всьому Криму. росія все ще хотіла, щоб Україна скасувала закони, пов’язані з мовою та національною ідентичністю, і відвела українські війська в рамках припинення вогню.

російська пропозиція про припинення вогню передбачала, що Україна має вивести війська вглиб території:

Quote«Україна здійснює виведення (повернення) підрозділів своїх Збройних Сил, інших збройних формувань, озброєння та військової техніки в місця постійної дислокації або в узгоджені з російською федерацією місця».

Найбільша проблема, однак, виникла у статті 5. У ній говорилося, що у разі чергового збройного нападу на Україну «держави-гаранти», які підпишуть договір — Велика Британія, Китай, Росія, США та Франція, — мають стати на захист України.

На розчарування українців, відбувся вирішальний відхід від того, що, за словами українських переговорників, обговорювалося в Стамбулі. росія ввела пункт, що всі держави-гаранти, включно з рф, повинні погодити відповідь у разі нападу на Україну. По суті, москва залишала собі право знову вторгнутися в Україну, а потім накласти вето на будь-яке військове втручання від імені України — здавалося б, абсурдна умова, яку Київ швидко визначив як порушник угоди.

росія намагалася домогтися вето на гарантії безпеки України, вставивши пункт про одностайну згоду:

Quote«Держави-гаранти та Україна погоджуються, що у разі збройного нападу на Україну кожна з держав-гарантів… на основі рішення, узгодженого всіма державами-гарантами, надасть… допомогу Україні, як постійно нейтральній державі відповідно до напад…"

Член української переговорної групи заявив, що після цієї зміни «ми не зацікавлені в продовженні переговорів».

Якими можуть бути мирні переговори між Україною та рф сьогодні

У червні 2024-го досі немає ознак того, що росія та Україна можуть повернутися за стіл переговорів. Зеленський в Швейцарії намагатиметься переконати високопоставлених гостей з приблизно 100 країн і організацій, включаючи віцепрезидента Камалу Гарріс, що такий варіант залишається реалістичним.

росію не запросили, а Китай, її найпотужніший партнер, сам вирішив не брати участі. Зеленський обіцяє продовжувати боротьбу. За його мирним планом, росія має вийти з усієї території України, виплатити репарації та отримати покарання за військові злочини.

Quote«Якщо ми не досягнемо прогресу цього року, то спробуємо ще раз наступного року. Не досягнемо прогресу наступного року, то спробуємо ще раз наступного року та наступного», — так сам Зеленський заявив нещодавно одному з європейських лідерів.


Зеленський на саміті миру в Швейцарії представив тверду позицію України

Зеленський на саміті миру в Швейцарії представив тверду позицію України


Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉