Facebook Pixel

Як Україна і росія домовлялись на початку великої війни

Як Україна і росія домовлялись на початку великої війни

Як Україна і росія домовлялись на початку великої війни

Про мирні переговори між рф та Україною в лютому-квітні 2022 досі відомо небагато. Кожна зі сторін трактує те, що вийшло на публіку за два роки, на свій розсуд. путін стверджує, що Захід тиснув на Україну, щоб вона відмовилася від мирної угоди; У МЗС України кажуть, що «якщо росія хотіла миру у 2022 році, чому вона взагалі напала на Україну?»

The New York Times опублікував отримані документи повністю. Це проєкти договорів від 17 березня та 15 квітня 2022 року, які демонструють конкуруючі пропозиції та точки згоди обох сторін; і приватне «комюніке» під час особистих переговорів у Стамбулі 29 березня, у якому підсумовано запропоновану угоду.

Їх надали українські, російські та європейські джерела, а автентичність підтверджена учасниками переговорів та іншими близькими до них людьми.

Чи вступати Україні до НАТО?

Позиція росії по вступу до НАТО

росія вимагала від України:

  • ніколи не вступати в НАТО чи інші альянси;
  • не розміщувати іноземні військові бази чи зброю;
  • не проводити військові навчання з іншими країнами без її згоди.

На переговорах 2022 року росія пообіцяла не стояти на шляху можливого членства України в Європейському Союзі.

Позиція України по вступу до НАТО

Україна тоді пропонувала стати «постійно нейтральною державою» і «розірвати міжнародні договори та угоди, несумісні з постійним нейтралітетом». Сьогодні українські лідери однозначно виступають за вступ до Альянсу.

Гарантії безпеки: Що буде, якщо Україну знову атакують?

Позиція України щодо гарантій безпеки

Україна пропонувала механізм безпеки «у разі збройного нападу на Україну». Країни-гаранти, які мали підписати договір, мають провести «термінові та негайні консультації» не більше трьох днів. Потім вони вживуть «індивідуальних або спільних дій, якщо це буде необхідно» для захисту України, включаючи встановлення забороненої для польотів зони, надання зброї та застосування військової сили.

Позиція росії щодо гарантій безпеки

росія погодилася на більшість пропозицій щодо гарантій безпеки України, але за ключовими винятками. Вона заперечила ідею створення іншими країнами безпольотної зони або надання Україні зброї.

Найважливіше те, що рф прагнула вставити пункт, який вимагав би від усіх країн-гарантів, включаючи саму росію, домовитися про військове втручання. Фактично, вона вимагала право вето на будь-яку міжнародну відповідь, якщо вона знову вторгнеться в Україну.

Було також питання, хто буде гарантом. США, Велика Британія, Франція, Китай і сама росія були зазначені в проєкті договору як гаранти. росія також хотіла включити Білорусь, а Україна – Туреччину; незрозуміло, чи дали країни свою згоду.

Якщо Україна зрештою приєднається до НАТО, Альянсу доведеться мати справу з такими ж складними питаннями щодо того, як реагувати, якщо на Україну знову нападуть.

Територія. Яка частина України залишиться під російською окупацією?

Позиція України щодо території

Під час переговорів 2022 року Україна відмовилася визнати російський контроль над будь-якою країною, включно з Кримом, який росія незаконно анексувала в 2014 році. Україна запропонувала угоду, згідно з якою дві країни погодилися «вирішити питання, пов’язані з Кримом» протягом 10-15 років перемовин і обіцяли уникати вирішення «військовим шляхом».

Тоді здавалося, що Україна готова прийняти окупацію частини східної частини країни, а точні контури мали бути визначені на зустрічі Зеленського і путіна, яка так і не відбулася.

Відтоді позиція Зеленського стала жорсткішою. Він каже, що Україна бореться за звільнення всіх міжнародно визнаних територій, включаючи Крим, від контролю росії.

Позиція росії щодо територій

Позиція росії також коливалася. На початку переговорів у 2022 році рф вимагала від України відмовитися від усього східного Донбасу та визнати російський суверенітет над Кримом. До квітня 2022-го росія прийняла модель, за якою Крим та деякі інші частини України залишатимуться під російською окупацією, яку Україна не визнає законною.

Втім, зараз територіальні претензії росії виглядають більш екстремальними. У вересні 2022 року путін оголосив 4 українські області, окрім Криму, частиною рф, попри те, що Україна контролювала більшу частину їхньої території. У п’ятницю, 14 червня 2024-го, путін пішов далі: будь-яке припинення вогню буде залежати від того, що Україна передасть росії всі чотири регіони, хоча жоден з них росія повністю не контролює.

Механізм припинення вогню

Логістика того, як ввести в дію перемир’я, ймовірно, стане одним із найскладніших викликів будь-яких переговорів.

Позиція росії щодо припинення вогню

У додатку до проєкту від квітня 2022 року пояснюється, як Москва бачить припинення вогню. Воно має початись, коли договір буде «тимчасово застосований», — визначено як день його підписання Україною та більшістю країн-гарантів, включаючи рф. Обидві сторони не будуть «здійснювати дії, які можуть призвести до розширення контрольованої ними території або викликати відновлення бойових дій».

За умовами рф, її війська мали б більшу гнучкість у відході з поля бою. У той час як Україна повинна буде негайно вийти, вихід рф має бути предметом окремих «консультацій».

Міжнародні організації також можуть бути залучені. рф запропонувала ООН стежити за припиненням вогню, а Червоному Хресту брати участь в обміні військовополоненими, інтернованими цивільними особами та останками загиблих.

Позиція України щодо припиненню вогню

У проєкті від квітня 2022 року Україна відхилила пропозицію Росії, але не дала власні контрпропозиції. Натомість українські чиновники зазначили, що рф може припинити бойові дії будь-коли. У записці, внесеній українськими офіційними особами до проєкту договору від березня 2022 року, йдеться: «Російська сторона проігнорувала численні прохання України щодо припинення вогню».

Українська національна ідентичність

У промові в ніч на 24 лютого 2022 року путін назвав однією з цілей вторгнення «денацифікацію» України. Цей термін широко тлумачили як позначення мети кремля повалити уряд пана Зеленського та замінити його маріонетковим режимом.

Позиція росії щодо національної ідентичності України

Втім, російське визначення «денацифікації» швидко змінилося після початкових невдач. Учасники переговорів від москви хотіли, щоб російську мову було оголошено офіційною, а закони, які сприяють українській мові та самобутності, були скасовані. Вони внесли до проєкту договору два додатки з переліком статей законів та Конституції України, які вони хотіли скасувати, назвавши деякі з них законами про «нацифікацію та героїзацію нацизму».

Позиція України щодо національної ідентичності

Україна відмовилася включити будь-які вимоги росії в угоду про припинення війни, стверджуючи, що вони «не пов’язані з предметом договору».

Обмеження Збройних сил України

В тій саме промові путін також закликав до «демілітаризації» України.

Позиція росії щодо обмежень ЗСУ

росія вимагала обмежити загальну чисельність військових до 100 тис. осіб, а також кількість різних типів озброєнь, наприклад, 147 мінометів і 10 бойових вертольотів. Також рф вимагала обмежити дальність стрільби українських ракет 40 км.

Позиція України щодо ЗСУ

На переговорах 2022 року Україна була готова погодитися на обмеження чисельності своїх військ, але набагато більші: армія до 250 тис. осіб, 1080 мінометів і 60 бойових вертольотів. Дальність дії своїх ракет Україна погоджувалась обмежити 280 км.

Але це було до того, як Україна почала отримувати значні обсяги зброї та іншої військової допомоги із Заходу. Наразі українська армія стала однією з найпотужніших у Європі.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉